Challenge us
menu

Data Roundup augustus 2023

Data Roundup augustus 2023

Eind augustus vond Google Cloud Next plaats en tijdens dit event heeft Google veel updates aangekondigd. In deze roundup nemen onze specialisten je mee langs de meest interessante updates van de afgelopen maand, want het waren er veel dit keer!

  

Officiële GA4 extensie voor Google Sheets

Eindelijk is ‘ie er, de officiele GA4 extensie voor Google Sheets van Google! Het is al jaren niet meer dan logisch dat je in Google Sheets data kan importeren vanuit Universal Analytics. Er was echter nog geen officiele variant voor GA4 beschikbaar. Nu gelukkig wel.

Helaas is er nog wel een groot nadeel: de nieuwe extensie kan nog geen ‘schedule’ instellen. Dit betekent dat je de gegevens nog handmatig zult moeten verversen. Laten we hopen dat Google deze feature nu ook snel toevoegt.

Bron

 

De GA4 config-tag wordt vervangen door de “Google Tag” in GTM

Begin september gaat Google automatisch GA4 config tags vervangen voor een nieuwe “Google Tag” in Google Tag Manager. Met deze update komen een aantal nieuwe features beschikbaar:

  • De nieuwe Google Tag kan niet alleen voor GA4 gebruikt worden, maar kan ook gekoppeld worden aan andere producten van Google. Zo kunnen we straks waarschijnlijk met 1 tag bijvoorbeeld zowel data naar GA4 sturen als Google Ads.
  • Net als voor Universal Analytics komt er een ‘settings variabele’ voor de nieuwe Google Tag. Hopelijk betekent dit dat we bepaalde instellingen niet meer voor iedere config- en eventtag in hoeven te stellen, omdat één settings variabele voldoende is.

Bron

 

De Universal Analytics API’s stoppen op 1 juli 2024

Het was al bekend dat we tot 1 juli 2024 in zouden kunnen loggen in Universal Analytics. Het was te verwachten, maar Google heeft nu ook officieel via een nieuwsbrief aangekondigd dat ook de API’s voor Universal Analytics tot die datum te gebruiken zijn. Concreet betekent het dat we tot 1 juli hebben om data uit UA te exporteren.

Bron:

 

Nieuwe ‘user-data’ export voor GA4 naar BigQuery

Naast de reeds bekende export van GA4-data naar Google BigQuery heeft Google een nieuwe export aangekondigd. Deze tabel bevat specifiek alle gegevens die gekoppeld zijn aan een gebruiker. (Om precies te zijn: alle user-scoped data).

Bron

 

Grafiekjes in BigQuery

Nu we het over BigQuery hebben: sinds kort is het ook mogelijk om grafiekjes rechtstreeks in de interface van BigQuery te tonen. Erg handig om snel trends in de data te ontdekken.

Bron

 

Python nu rechtstreeks te gebruiken in Excel

Niet alleen Google had groot nieuws de afgelopen maand. Microsoft heeft aangekondigd dat Python nu rechtstreeks in Excel gebruikt kan worden! En dat is inclusief popuplaire Python libraries zoals. pandas, Matplotlib, scikit-learn, enzovoort.

Bron
 

 

Google kondigt BigQuery Studio aan

Tijdens Google Cloud Next heeft Google de komst van BigQuery Studio aangekondigd. Met BigQuery Studio integreert Google diverse tools en features rechtstreeks in BigQuery, zoals:

  • Een SQL editor met auto-complete features.
  • Een code assistant op basis van Duet AI (lees: stel een vraag en BigQuery Studio genereert automatisch de benodigde SQL-query om je vraag te beantwoorden!)
  • Colab Notebooks integratie waarmee gebruikers beter samen kunnen werken aan projecten in BigQuery.
  • Asset management en versiebeheer op basis van Dataform.
  • … en nog veel meer!

Bron

 

Duet AI in Looker en Looker Studio

Niet alleen BigQuery krijgt ondersteuning van Google’s slimme AI-assistent, ook Looker en Looker Studio worden voorzien van Duet AI. Ook hier betekent het dat je als het ware kunt chatten met Looker en dat Looker op basis hiervan visualisaties en zelfs complete dashboards kan bouwen.

“Create entire reports or advanced visualizations with only a few sentences of instructions…”

Bron

 

Extra tip: ruim je Universal tags op in GTM en je website

Bij veel van onze opdrachtgevers zien we dat Universal Analytics de afgelopen maand daadwerkelijk is gestopt met het verwerken van nieuwe data. We zullen nu dan toch écht in GA4 moeten gaan kijken. Vergeet echter niet dat er misschien nog tags in GTM of in de code van de website staan voor Universal Analytics. Deze tags zullen nog steeds de JavaScript van Google downloaden en uitvoeren, terwijl dit waarschijnlijk niet meer nodig is. Dit kan dus worden opgeruimd.

De specialisten van Adwise kunnen je hier natuurlijk bij helpen!

Don't miss out!

Ontvang inspiratie, trends, stories, events en veel meer direct in je mailbox..

Emerce100 #1-3 Digital agency '21 '22 '23

#1-3 Digital agency '21 '22 '23