Challenge us
menu

Marketplaces Roundup oktober 2023

Marketplaces Roundup oktober 2023

De maand oktober zat op het gebied van Marketplaces weer vol met updates. De experts van Adwise geven je in deze roundup een overzicht van de meest boeiende veranderingen van afgelopen maand.

 

Amazon onthult nieuwe content AI-tool

Het wordt voor adverteerders eenvoudiger om content aan te passen op basis van hun ideale doelgroep, door middel van een recent onthulde AI-tool. De nieuwe tool kan op basis van de ingegeven producten achtergronden maken die passen bij lifestyle en bij het merk. Ook is het mogelijk om prompts in te geven om zo de afbeeldingen nog meer te verfijnen.

Uitdagingen adverteerders

Uit een survey van Amazon is aan adverteerders gevraagd wat de grootste uitdagingen waren bij het maken van een succesvolle campagne. 75% gaf aan dat het creëren van goede ad creatives een van de grootste problemen waren. Met de nieuwe tool maakt Amazon dit gedeelte dus een stuk eenvoudiger.

AI-powered image generation

De image generation tool van Amazon zorgt er dus voor dat het eenvoudiger wordt om producten in een lifestyle omgeving weer te geven. Adverteerders hoeven alleen het product aan te leveren, waarop de tool op basis van de product details relevante creatives genereert. Deze zijn ook te verrijken met verschillende prompts, waardoor er nog specifieker content kan worden gegenereerd.

Waarom is dit belangrijk?

Amazon pakt met het uitbrengen van de nieuwe tool een uitdaging weg die veel adverteerders ondervonden. Het gebruik van lifestyle images kan leiden tot verbetering van prestaties, zoals verhogen van engagement en click-through rates. Hierdoor is de tool een super mooie toevoeging voor adverteerders met minder productfoto’s.Bron 1
 

Introductie ZEOS: Zalando’s eigen fulfilment dienst

Zalando maakte in oktober ZEOS fulfilment bekend, een eigen E-commerce Operating System. Via het nieuwe systeem is het mogelijk voor merken om via het platform multi-channel business door Europa te beheren. Na een succesvolle pilot vorig jaar wordt ZEOS nu gelanceerd als nieuw bedrijf en merk.

Hoe werkt ZEOS?

Met eerdere fulfilment mogelijkheden van Zalando, was het al mogelijk om via het platform producten eenvoudig rond heel Europa te verkopen. Veel merken hadden als vraag bij Zalando neergelegd of het mogelijk was om dit netwerk te gebruiken voor verkopen op andere kanalen, zoals de eigen webshop. Met ZEOS heeft Zalando nu de ideale oplossing gevonden. Hieronder staat een versimpeld overzicht van de werking van ZEOS:

Een merk kan nu via een centrale opslag op Zalando, de eigen webshop en andere marketplaces eenvoudig producten verkopen.

Waarom is dit belangrijk?

Met ZEOS speelt Zalando in op een bestaande uitdaging bij hun partners, en geeft het daarnaast ook een fulfilment mogelijkheid voor alle spelers in de fashion industrie. ZEOS zorgt ervoor dat merken eenvoudig kunnen uitbreiden naar verschillende marketplaces in heel Europa, waarbij er minder aandacht wordt besteed aan de logistieke uitdagingen. Een geweldige oplossing waarmee Zalando een groot deel van logistieke restricties wegneemt bij bestaande en potentiële partners!

Bron

 

Kruidvat lanceert een eigen online marketplace platform!

Met bijna 1.000 winkels door heel Nederland en miljoenen websitebezoekers per week, is Kruidvat een van de meest vertrouwde retailers in Nederland. Deze maand introduceert Kruidvat iets vernieuwends: zijn eigen Marketplace, met een focus op babyproducten. Hiermee verstevigt Kruidvat zijn positie als een omnichannel retailer, gedreven om dé ultieme 'alles-in-een-winkel' te zijn, met een speciale nadruk op ouders als belangrijke doelgroep!

Zorgvuldig gecureerde collectie

Kruidvat schittert momenteel met de babycategorie als hun eerste focus, een categorie die van enorm belang is voor hun klanten. Deze gerichte aandacht heeft hun aanbod laten groeien van 750 naar maar liefst 3000 producten. Maar dat is nog niet alles! In de komende periode zal de Kruidvat Marketplace worden uitgebreid naar andere categorieën. Met oog op groei worden producten zorgvuldig geselecteerd om naadloos aan te sluiten bij hun bestaande assortiment en om ervoor te zorgen dat kwaliteit en service aan de verwachtingen van de klanten voldoen.

Mirakl als Seller Platform

Kruidvat heeft voor hun seller platform gekozen voor Mirakl, een bekende SaaS-aanbieder. Het Mirakl-platform biedt verschillende technologische voordelen om bedrijven te helpen bij het opzetten en schalen van hun marketplaces. De API-verbinding met de Kruidvat Marketplace is nu ook mogelijk om te bouwen met behulp van integratie tools zoals Channable en Channel Engine.


Uitbreiden naar België

Kruidvat Marketplace is momenteel alleen beschikbaar voor Nederlandse klanten. Maar naast het plan om hun categorieën uit te breiden, zal Kruidvat binnenkort ook naar België uitbreiden, waar ze momenteel druk bezig zijn met de implementatie.

Waarom is dit belangrijk?

De lancering van Kruidvat's eigen marketplace platform toont niet alleen de groei van de marketplace business aan, maar biedt ook een waardevolle kans voor verkopers om een groter klantenbestand te bereiken door actief te zijn op dit platform, vooral als ze producten aanbieden die aansluiten bij die van Kruidvat. Hierdoor kan het de zichtbaarheid vergroten en leiden tot een toename in omzet, dankzij het reeds opgebouwde vertrouwen van Kruidvat onder hun bestaande klanten.


Bron 1, Bron 2

 

Bol verlengt tijdelijke versoepeling van strikes voor verbeterde prestaties

Tussen 1 november en 13 december, wordt aan bol.com partners met een sterke prestatiehistorie een tijdelijke versoepeling aangeboden. Gedurende deze periode van 6 weken zullen deze partners minder snel een 'strike' ontvangen. Het doel van deze aanpassing is om ondersteuning te bieden aan partners bij het overtreffen van klantverwachtingen en het creëren van uitzonderlijke klantervaringen.

Belang van klanttevredenheid

Bij bol.com hebben klanten specifieke verwachtingen bij hun bestellingen. Het is essentieel dat partners deze verwachtingen waarmaken om een optimale klantervaring te bieden. Indien partners niet voldoen aan bepaalde servicenormen, kan dit gevolgen hebben voor hun verkoopaccount via het strike-systeem van bol.com. Het handhaven van servicenormen, zoals tijdige leveringen en snelle klantenservice, is van cruciaal belang om teleurstelling bij klanten te voorkomen.

Voordelen van Langdurige Topprestaties

In de gebruikelijke gang van zaken blijven 'strikes' 22 weken geldig. Echter, vanaf 1 november hebben partners die gedurende langere tijd een voortreffelijke prestatie neerzetten, tijdelijk de mogelijkheid om 'strikes' te vermijden. Door voortdurend uitstekende prestaties te leveren gedurende een langere periode, kunnen partners tijdelijk voorkomen dat ze 'strikes' ontvangen. Er zijn specifieke voorwaarden verbonden aan deze beloning, zoals het behalen van minimum scores op servicenormen en eerdere ontvangst van de versoepeling.

Waarom is dit belangrijk?

Het handhaven van een goede score als verkoper op Bol.com is absoluut onmisbaar. Wanneer je te veel 'strikes' ontvangt, kan dit leiden tot deactivatie, waardoor verkopen op dit belangrijke platform niet meer mogelijk is. Hierdoor verlies je toegang tot miljoenen actieve klanten, een aanzienlijk groot publiek. Dit programma aangeboden door Bol.com is een belangrijke ontwikkeling voor verkopers op Bol.com, maar het blijft van vitaal belang om aandacht te besteden aan je prestaties, vooral tijdens het hoogseizoen.

Bron

Don't miss out!

Ontvang inspiratie, trends, stories, events en veel meer direct in je mailbox..

Emerce100 Beste Fullservice Digital Agency '24

Beste Fullservice Digital Agency '24