Challenge us
menu

Jouw webshop digitaal toegankelijk maken? Start direct met deze 7 praktische tips!

De European Accessibility Act gaat binnenkort van kracht. Vanaf 28 juni 2025 zijn veel digitale producten wettelijk verplicht om digitaal toegankelijk te zijn. Maar ook als jouw webshop niet direct onder deze regelgeving valt, is het slim om er toch mee aan de slag te gaan.

Waarom? Omdat digitale toegankelijkheid jouw merk ook veel voordelen biedt. Het zorgt ervoor dat iedereen – óók mensen met een beperking – zonder drempels gebruik kan maken van je webshop. En dat is hard nodig: in Nederland heeft een aanzienlijk deel van de bevolking te maken met beperkingen die direct invloed hebben op het gebruik van digitale producten. Zo zijn er naar schatting meer dan 300.000 blinden/slechtzienden, 700.000 kleurenblinden, 1,3 miljoen doven/slechthorenden en 1,4 miljoen mensen met een matige of ernstige motorische beperking. 

Door je webshop ook voor deze groep geschikt te maken, laat je als merk niet alleen zien dat je inclusief bent en het belangrijk vindt dat iedereen mee kan doen in deze maatschappij, maar vergroot je dus ook je bereik en potentiële klantenkring. Digitale toegankelijkheid is dus ook gewoon slim ondernemerschap. Een toegankelijke webshop verbetert óók het gebruiksgemak voor álle bezoekers én draagt bij aan een betere vindbaarheid in zoekmachines.

Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan met digitale toegankelijkheid. In deze blog delen we 7 praktische tips waarmee je jouw webshop vandaag nog toegankelijker maakt – stuk voor stuk verbeteringen die direct bijdragen aan beter gebruiksgemak én hogere conversie. Maar let op: digitale toegankelijkheid gaat veel verder dan deze 7 tips. Zie dit als een goede eerste stap. Wil je zeker weten dat jouw webshop op álle WCAG-richtlijnen goed scoort? Dan helpen we je daar graag bij.
 

Tip 1. Zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond

Wat voor de één een helder kleurcontrast is, kan voor de ander nauwelijks leesbaar zijn. Denk aan mensen met kleurenblindheid of ouderen met verminderd zicht. Tekst met een te laag contrast wordt snel onleesbaar.

Zo pak je het aan:
Zorg dat alle teksten (zoals je productnamen, prijzen en call-to-actions) voldoende contrast hebben met de achtergrond. Voor reguliere teksten is een minimale contrastverhouding van 4,5:1 vereist. Bij grotere teksten – vanaf 24px regular of 19px bold – mag dit 3:1 zijn. Vergeet niet dat dit ook geldt voor iconen en andere belangrijke visuele elementen. Wil je checken of je contrast voldoende is? Gebruik tools zoals Coolors om specifieke kleurencombinaties te testen, of laat je hele website scannen met de WAVE tool om te zien waar verbeteringen nodig zijn.

Tip 2. Voeg alt-teksten toe aan afbeeldingen

Alt-teksten (alternatieve teksten) zijn korte beschrijvingen die uitleggen wat er op een afbeelding te zien is. Ze worden door schermlezers voorgelezen, zodat mensen die blind of slechtziend zijn begrijpen welke informatie de afbeelding bevat.

Zo pak je het aan:
Schrijf alt-teksten die beschrijvend en specifiek zijn. Denk aan: “Blauwe waterfles van 750ml met schroefdop” in plaats van “fles.jpg”. Beschrijf alleen wat belangrijk is voor het begrijpen van de content. Heeft een afbeelding geen inhoudelijke functie en is het puur decoratief? Geef dan een lege alt-tag (alt=""), zodat schermlezers de afbeelding overslaan en gebruikers niet worden afgeleid.

Tip 3. Gebruik duidelijke koppen en een logische heading-structuur

Een webshop bevat vaak veel categorieën en productinformatie. Duidelijke koppen helpen niet alleen schermlezers, maar álle bezoekers om snel te kunnen navigeren en de structuur van je website te begrijpen.

Zo pak je het aan:
Gebruik per pagina één H1-kop voor de hoofdtitel (bijvoorbeeld de naam van een productcategorie), gevolgd door H2-koppen voor subsecties. Gebruik H3’s voor verdere onderverdeling. Sla geen niveaus over, want dat maakt de volgorde onduidelijk voor gebruikers van hulpmiddelen. Kies de juiste kop op basis van functie, niet op basis van opmaak.

Tip 4. Schrijf in begrijpelijke taal

Technische producttermen of ingewikkelde omschrijvingen kunnen klanten afschrikken. Zeker als iemand moeite heeft met lezen of de taal niet volledig beheerst. Door in begrijpelijke taal te schrijven, zorg je ervoor dat meer mensen begrijpen wat je aanbiedt.

Zo pak je het aan:
Formuleer korte, actieve zinnen en richt je op taalniveau B1. Dit maakt de tekst leesbaar voor het grootste deel van je bezoekers. Vermijd moeilijke woorden en vaktermen, of leg deze eenvoudig uit als je ze toch moet gebruiken. Duidelijke koppen, tussenkoppen en opsommingen zorgen ervoor dat bezoekers de informatie snel kunnen scannen en vinden wat ze zoeken. Bijvoorbeeld: zeg liever “Je mag het product binnen 30 dagen terugsturen” dan “Retourneren is mogelijk binnen een termijn van 30 kalenderdagen na aankoop”. Je kunt het leesniveau van je teksten checken met tools zoals https://www.accessibility.nl/tools/leesniveau.

Tip 5. Bied alternatieven voor video en audio

Niet iedereen kan of wil video en audio afspelen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met een gehoor- of visuele beperking, maar ook voor iemand die zich in een stille omgeving bevindt of zijn geluid niet kan gebruiken. 

Zo pak je het aan:
Heb je bijvoorbeeld video’s met productdemo’s of klantreviews op je website staan? Zorg dan voor een passend alternatief. Hieronder zie je welke alternatieven geschikt zijn per type media:

Type content

Vereist alternatief

Audio-only (bijvoorbeeld podcasts)

Uitgeschreven tekstversie

Video-only (bijvoorbeeld animaties zonder geluid)

Uitgeschreven tekstversie of audiobeschrijving

Video met audio (vooraf opgenomen)

Ondertiteling én audiobeschrijving

Live video met geluid (bijvoorbeeld livestreams)

Live ondertiteling

 

Tip 6. Zorg dat je website volledig met het toetsenbord te bedienen is

Niet iedereen gebruikt een muis of touchscreen om te navigeren op een website. Sommige mensen zijn afhankelijk van hun toetsenbord of andere hulpmiddelen.

Zo pak je het aan:
Test je webshop met alleen de TAB-toets. Kun je door het menu, de productoverzichten, de filters en het afrekenproces heen navigeren zonder vast te lopen? Zorg ook dat het altijd duidelijk is welk element geselecteerd is. Geef actieve knoppen of velden een opvallende focusstijl, bijvoorbeeld met een opvallend kader of schaduweffect.

Tip 7. Maak gebruik van toegankelijkheidstools voor een snelle check

Digitale toegankelijkheid gaat verder dan de tips in deze blog. Er zijn nog veel meer richtlijnen en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Wil je jouw webshop toegankelijk maken, dan is het belangrijk om inzicht te krijgen in hoeverre je nu al aan de eisen voldoet.

Zo pak je het aan:
Er zijn verschillende tools die je helpen om snel een eerste indruk te krijgen van de toegankelijkheid van je webshop. Deze tools sporen de grootste knelpunten op en geven concrete verbeterpunten:

  • WAVE (Web Accessibility Evaluation Tool)
  • BOSA Accessibility Check
  • ANDI (Accessible Name & Description Inspector)
  • Total Validator

Let op: geen enkele tool kan álle toegankelijkheidscriteria controleren. Voor een compleet beeld zijn handmatige controles en testen met echte gebruikers essentieel.

Voldoet jouw platform al aan de regels van digitale toegankelijkheid?

Ontdek wat jij moet doen.

Bekijk Expert Talk Doe de quickscan

Plan een digitale call in met Marlies

Neem contact met ons op

Don't miss out!

Ontvang inspiratie, trends, stories, events en veel meer direct in je mailbox..

Emerce100 Beste Fullservice Digital Agency '24 beste opleider 2025'

Fullservice Digital Agency - #1 Academy ’25

Since 2005 – Fullservice Digital Agency - #1 Academy ’25