Btw-verhoging, de gevolgen voor webshops

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

De btw-verhoging van 19% naar 21% heeft gevolgen voor uw webshop en winkel. Als het product na 30 september geleverd wordt, bent u verplicht 21% btw te rekenen over het geleverde. Met de zomervakantie nog vers in ons geheugen, zouden we bijna vergeten dat deze verhoging nog maar krap een maandje duurt Nog even en u moet uw webshop aan (laten) passen.

Btw-verhoging webshops & winkels, wat nu?

In Nederland bestaan 3 verschillende tarieven. Het algemene btw-tarief was 19% en wordt 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het tarief van 6% en daarnaast bestaat het nultarief. Eind juni stemde de Tweede Kamer in met de Wet uitwerking fiscale maatregelen. En van de onderdelen is de btw-verhoging van het algemene tarief met 2 procentpunt van 19% naar 21% per 1 oktober 2012. De retail en webwinkels zijn verplicht het tarief te verhogen voor geleverde prestaties na 30 september. Met andere woorden, de leveringsdatum en niet de factuurdatum is bepalend.

Dit betekent dat als er bijvoorbeeld op 25 september besteld en gefactureerd wordt, en de levering op of na 1 oktober plaatsvindt, u 21% btw moet berekenen. Doet u dit niet, dan bent u de 2 procentpunt alsnog verplicht aan de fiscus.

Verhoging btw voorbereiden

Met nog maar een maandje te gaan bent u mogelijk al volop bezig om uw administratie op de btw-verhoging voor te bereiden. Ook uw webshop zal moeten worden gewijzigd, waarbij u afhankelijk van uw systeem voor verschillende oplossingen kunt kiezen. Feit is dat de btw-verhoging per 1 oktober plaatsvindt en doorgevoerd moet worden in uw webwinkel.

Kansen btw-verhoging voor webshop

De verhoging levert ook commercile kansen voor u als webwinkelier. Denk aan: "als u voor 1 oktober bestelt, betaalt u nog 19% btw. Wees er op tijd bij!". Wellicht past u uw eindprijs inclusief btw helemaal niet aan en verrekent u de verhoging in uw prijzen, en neemt u dit duidelijk op in uw communicatie. Kortom: er zijn verschillende scenarios denkbaar.

Meer weten btw-verhoging webshops?

Wilt u meer weten over de btw-verhoging en welke gevolgen dat heeft voor uw webshop? Neem vrijblijvend contact op met n van onze adviseurs.

Gerelateerde artikelen

Btw-verhoging in Magento