Doorvoeren btw-verhoging in Magento

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

Hoe en waar voert u de btw-verhoging in Magento door? Het aanpassen van het btw-tarief van 19% naar 21% is niet moeilijk en Magento rekent alles verder automatisch uit. Toch zijn er wel een paar punten waar u rekening mee moet houden, waaronder het moment van aanpassen en de eindprijzen die u wilt hanteren. Berekent u de btw door? Gebruikt u mooi afgeronde prijzen inclusief btw? Diverse vragen, waar diverse oplossingen voor bestaan.

Btw-verhoging in Magento webshops

Het uitgebreide pakket Magento biedt vele mogelijkheden voor gebruikers, waaronder op het gebied van btw. Standaard bestaan er twee mogelijkheden binnen Magento:

  • De prijzen inclusief btw invoeren, en Magento rekent de nettobedragen en de btw terug.
  • De prijzen exclusief btw invoeren, en Magento rekent de btw uit en de eindprijs uit.

De eerste mogelijkheid komt het vaakst voor in de consumentenmarkt. Webshops die hoofdzakelijk aan de zakelijke markt leveren, maken vooral gebruik van de tweede optie. In het laatste geval heeft de btw-verhoging geen hele grote gevolgen binnen Magento. U past het tarief eenvoudig aan in de shop, zoals we verderop beschrijven. Zorg ervoor dat dit op het juiste moment gebeurt: u bent verplicht het btw-tarief van 21% te berekenen over alles wat u op of na 1 oktober levert. Lees meer in ons vorige blogbericht over de btw-verhoging voor webshops en winkeliers in het algemeen.

Btw-tarief in Magento aanpassen

Waar past u het btw-tarief in Magento aan? Ga naar:

Verkopen > BTW > Beheer BTW-regels

Daar kunt u de betreffende regel aanpassen en het oude percentage wijzigen naar 21%. Zie ook onderstaande afbeelding waar u het kunt vinden:

Btw-percentage aanpassen Magento

Enkele aandachtspunten voor uw webshop

Enkele aandachtspunten bij de btw-verhoging in uw Magento-webwinkel zijn:

  • Moment van doorvoeren
  • De eindprijs die u wilt berekenen

Het btw-tarief wijzigen is n ding, de strategie bepalen een tweede. We raden dan ook aan om over deze beide zaken goed na te denken voor u het btw-tarief aanpast of laat aanpassen.

Btw-verhoging: moment van doorvoeren

Allereerst is het moment waarop u de wijziging doorvoert van belang. Let daarbij op dat de leverdatum bepalend is en nietde factuur- of besteldatum. Indien gewenst, kunt u de wijziging op 1 oktober doorvoeren. Dan bent u wel 21% btw verplicht af te dragen over artikelen die voor 1 oktober zijn besteld en na 1 oktober zijn geleverd.

Btw-verhoging: welke eindprijs wilt u?

Het tweede aandachtspunt is de gewenste eindprijs. Veel webwinkeliers gebruiken commercieel aantrekkelijke prijzen. Denk aan eindprijzen (incl. btw) als Euro 29,95,- en afgeronde prijzen als Euro 349,- inclusief btw. U kunt ervoor kiezen de btw-verhoging niet door te rekenen en de eindprijzen gelijk te houden. Als Magentozo ingesteld staat dat u de prijzen inclusief btw invoert, danhoeftu alleen het percentage aan te passen en verder niets te doen en rekent de shop de nettoprijs automatisch terug.

Als u de btw-verhoging wel door wilt berekenen, dan zult u in dit geval de eindprijzen van de producten moeten aanpassen.Voor de bovengenoemde prijzen geldt:

  • Euro 29,95 wordt dan Euro 30,45 inclusief btw
  • Euro 249,00 wordt dan Euro 253,18 inclusief btw

Deze prijzen zijn natuurlijk minder aantrekkelijk en bovendien dienen alle producten aangepast te worden. Magento biedt verschillende mogelijkheden waarmee u op de btw-verhoging in kunt springen. En ervan is het automatisch afronden en het bepalen van eindprijzen op basis van specifieke regels, hetgeen net standaard in Magento zit.

Meer informatie btw in Magento

Heeft u ondersteuning nodig? Heeft u interesse in een module die het automatisch afronden mogelijk maakt? Neem gerust contact met ons op. En van onze medewerkers informeert u verder over de mogelijkheden in Magento op het gebied van btw en de geplande btw-verhoging.

Gerelateerde artikelen

Btw-verhoging, de gevolgen voor webshops

Magento update broncode