Challenge us
menu
Door Jeroen Severein en Harry van Rees

Reisverslag Symfonycon Disneyland Parijs

Even voorstellen.

Jeroen en Harry zijn al een aantal jaren werkzaam bij Adwise - Your Digital Brain als developer. Samen zijn ze afgereisd naar Parijs om daar deel te nemen aan de SymfonyCon. Een conferentie georganiseerd voor developers van over de hele wereld, die werken met deze applicatie. Symfony is een set PHP componenten, een webapplicatie framework, een filosofie én een community. Tijdens de SymfonyCon kunnen concullega's die normaal alleen online samenwerken, in het echt kennismaken met elkaar en samen sparren tijdens het gebruik van de nieuwste Symfony 6.0 update.

Een paar weken terug was het dan zover. De SymfonyCon in Disneyland Parijs. Adwisers Jeroen en Harry waren erbij en schreven voor ons een reisverslag. Want, wat kan je nou precies verwachten van een congres ín Disneyland Parijs. Lees je mee?

Super snelle reis

Maandag 14 november

Met de koffers gepakt en een goed humeur vertrokken Harry en Jeroen vanuit Amsterdam richting Brussel om daar op de TGV te stappen. Na een super snelle rit van maar 1 uur en 22 minuten waren ze al in Parijs. Alles liep op rolletjes en zoals gepland checkten ze om 19:00 uur in bij Disneyland Parijs. De eerste 'dag' stond dus voornamelijk in het teken van reizen en inchecken. Nadat de koffers uitgepakt waren vertrokken ze voor een hapje bij Burger King en besloten ze om optijd te gaan slapen zodat ze de volgende ochtend fit zijn voor de eerste workshop.

Tijd voor de workshops

Dinsdag 15 november.

Na het uitgebreide ontbijt vertrokken Jeroen en Harry te voet naar het conferentie center. Hier stond om 10:00 uur een workshop Mastering OOP and Design Patterns op de planning. De workshop begon met een aantal design principes. Dit zijn een soort regels waaraan je code zou moeten voldoen zodat hij overzichtelijk blijft. In vaktaal ook wel SOLID principles genoemd. Na een duidelijke uitleg mochten Jeroen en Harry zelf aan de slag. Aan de hand van praktijkoefeningen werden een aantal regels behandeld. Daarbij werd er bijvoorbeeld gekeken hoe je de code overzichtelijk en leesbaar kan houden door middel van 'Object Calisthenics'. Afsluitend werden er nog verschillende design methodieken besproken om objecten te creeren door middel van 'Creational Design Patterns'. Onwijs interressant!

Na de lunch werd er dieper in gegaan op de materie. Zo vertelden de sprekers over hoe je de code op de beste manier kan structureren in Structural Design Patterns en hoe je de code op de meest effciente manier kan laten samenwerken met behulp van verschillende 'Behavioral Design Patterns'. Een geslaagde eerste dag welke werd afgesloten met een dinner bij een Italiaans restaurantje.

Nog meer workshops

Woensdag 16 november.

Ook deze dag stond er weer een workshop op de planning in het Conferentie Center. Dus net als gisteren vertrokken Jeroen en Harry na het ontbijt al wandelend richting de place to be. Deze dag stond in het teken van 'werken met Symfony 6.0'. De opdracht; een compleet en werkende applicatie bouwen waarin conferenties en presentaties kunnen worden beheerd. In het eerste deel hebben Jeroen en Harry een omgeving opgezet. Compleet met databases, een admin, gebruikers en CRUD (create, read, update, delete) op alle objecten en formulieren. Een tijdrovend taakje dus voordat ze verder zijn gegaan met deel twee was het eerst tijd voor een lunch.

Na de lunch, in het tweede deel, was het tijd om de applicatie te optimaliseren met events, een lifecycle management, form validation, anti spam, unit tests, workflows, asynchrone berichtafhandelingen en caching. "We hebben enorm veel geleerd en het is sowieso heel leuk om met allerlei concullega's vanuit allerlei landen aan de slag te gaan", aldus Jeroen. Na de workshops was het tijd voor het avondeten. Ditmaal in een Turks restaurant.

Donderdag 17 november

Een dag vol presentaties.

  • GNAP VS OAUTH over de toekomst van authenticatie;
  • Van monoliths naar decoupled systemen en waarom dat vaak juist meer code kost;
  • Transactional vs Analytic processing; Hoe je de juiste keuzes maakt bij het opzetten van je database;
  • Advanced Git magic over versiebeheer;
  • 7 lessen die je als developer kunt leren van disney films;
  • PHPstan; statische code analyses om kwaliteit van je code te bewaken;
  • De SQL binnen doctrine;
  • De PHP stack’s supply chain; inzicht in de verschillende soorten security vulnerabilities die de afgelopen jaren voor problemen hebben gezorgd;
  • Fighting imposter syndroom.

(En geloof het of niet, aan het einde van de dag hebben ze Spiderman én Buzz Lightyear ook nog geholpen de wereld te redden!)

De laatste dag SymfonyCon

Vrijdag 18 november.

Ook deze dag stond in het teken van verschillende presentaties. Zo zijn Jeroen en Harry onder andere bijgepraat over wat de software industrie kan doen om de carbon footprint te beperken. De toekomst van content editing en hoe je met 1 bron verschillende devices kunt voorzien van content en hoe je je eigen legacy symfony code kan upgraden. Wederom erg veel nuttige informatie. "Ik heb er nooit zo bij stilgestaan maar het is interessant om meer te weten over hoe zelfs wij kunnen bijdragen aan een beter klimaat" aldus Harry. Tijdens de lunch werden de presentaties nog even besproken en maakten Jeroen en Harry zich klaar voor de laatste ronde presentaties van de conferentie. De onderwerpen; 'Headles API's en websites', 'Dynamische validatie in Symfony' en 'De evolutie van Symfony; waar staan we nu en wat heeft de toekomst in petto?'.

Al met al hebben Jeroen en Harry een onwijs leerzame week achter de rug en hebben ze er nog een dagje Parijs achteraan geplakt. Lijk het jou nou ook super leuk om te werken bij een dynamisch bedrijf waar altijd tijd en ruimte is voor zelfontwikkeling? Check dan zeker onze vacaturepagina of stuur een open sollicitatie. Wil je meer weten over alles wat Jeroen en Harry te weten gekomen zijn? Stuur ze dan zeker een berichtje!

Meer weten over de SymfonyCon?

Jeroen vertelt je graag meer!.

Let's talk code!
Emerce100 #1-3 Digital agency '21 '22 '23

#1-3 Digital agency '21 '22 '23