Challenge us
menu

SEO Roundup Special: Van AI tot zero-click search, dit moet je weten over SEO in 2024

SEO Roundup special 2024

Maandelijks bundelen onze SEO-specialisten de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de Adwise SEO Roundup. Als aftrap van 2024, blikken we deze keer met een Roundup Special vooruit op de belangrijkste ontwikkelingen die er dit jaar op SEO-gebied aankomen. Van de onverminderd toenemende impact van AI tot zero-click search; lees hier wat je moet weten over SEO in 2024.

 

Grootschalig gebruik AI vergroot belang unieke content

AI-tools worden steeds vaker voor het schrijven van content. Hierdoor neemt de hoeveelheid beschikbare content flink toe. Laat jij je content schrijven door AI-software? Check dan alles zelf om de kwaliteit op peil te houden en om je eigen tone of voice vast te houden. Omdat de hoeveelheid gegenereerde content met AI toeneemt, wordt unieke content steeds belangrijker. Google zorgt er met haar geautomatiseerde classificatiesysteem voor unieke, nuttige en door mensen gemaakte content beter zichtbaar is in de zoekresultaten.

Met andere woorden: hoe origineler je content, hoe beter je zal scoren in zoekmachines in 2024. 

Content genereren met AI
AI is natuurlijk wel een krachtig hulpmiddel voor opdoen van inspiratie, het vinden en ordenen van informatie en het schrijven van blogs. Zie AI ook echt als digitale assistent. Combineer haar kracht met menselijke eigenschappen, invalshoekene en denkwijzen en voor het toevoegen van specifieke details. Daarin schiet kunstmatige intelligentie namelijk vaak tekort.

Zo benut je de kracht en efficiëntie van AI en geef je maximale door mensen gecreëerde waarde aan je content, zodat je goed vindbaar blijft in Google. 

Google Search's Helpful Content System
Het Helpful Content System identificeert automatisch content dat weinig toegevoegde waarde heeft of op een andere manier niet nuttig is voor mensen. Aangezien AI-tools als ChatGPT gebruik maken van een database, zal de strekking van de content altijd worden vergaard vanuit eenzelfde bron. Google wil met het Helpful Content System voorkomen dat de content die in de resultaten wordt weergegeven, teveel op elkaar lijkt. 

Alle content waarvan is vastgesteld dat deze relatief weinig waarde toevoegt, heeft flink minder kans om goed te scoren in de zoekresultaten. Google gaat er namelijk vanuit er elders op het web betere content beschikbaar is. Verwijder daarom content met weinig toevoegende waarde om de rankings van je andere content te verbeteren. 

Bestraft Google's Helpful Content Sytem je AI-content? 
Google en veel andere tools worden steeds beter in het detecteren van AI-gegenereerde content. Met verschillende technieken, waaronder NLP-algoritmes (Natural Language Processing), wordt kunstmatig gecreërde inhoud geïdentificeerd en gemarkeerd. 

Als je nuttige content produceert, hoef je je geen zorgen te maken. Sterker nog: het detectiesysteem zal jouw website juister beter beoordelen. Als je veranderingen in je verkeer ziet en je vermoedt dat het een verband houdt met dit systeem, beoordeel dan zelf je content en verwijder inhoud die niet nuttig lijkt, of pas het aan. Check ook vooral welke concurrenten goed worden beloond en welke content (in de breedste vorm) zij aanbieden.

Bestraft Google je dus voor het creëren van AI-gegenereerde content? Nee. Het bestraft alleen slechte content. Een belangrijke conclusie is dus wel om niet blind te vertrouwen op AI-uitvoer. Laat in plaats daarvan bijvoorbeeld een AIO-schrijver die content redigeren om feitelijke juistheid te garanderen en een menselijk tintje toe te voegen.
 

Google wordt meer een zero-click search gebaseerd informatieplatform

Wat is een zero-click search?
Een zero-click search vindt plaats, wanneer een zoekmachine als Google direct antwoord geeft op een zoekvraag op de resultatenpagina (SERP). De gebruiker hoet daardoor niet door te klikken naar een andere website. Dit antwoord kan in verschillende vormen worden gepresenteerd, bijvoorbeeld met Quick Answers, Knowledge Boxes, Featured Snippets of Top Stories. Het doel van deze functie is om gebruikers snel en efficiënt van informatie te voorzien.

Sinds 2019 neemt het aantal zero-click zoekopdrachten steeds verder toe, waardoor veel zoekacties eindigen zonder dat gebruikers doorklikken naar websites. Dat beïnvloedt de manier waarop informatie wordt gezocht en gevonden op internet en daarmee de interactie van gebruikers met zoekmachines. 

Google's evolutie naar een meer uitgebreid informatieplatform in 2024 zal worden gekenmerkt door een verhoogde focus op directe, contextuele en AI-gestuurde antwoorden, waardoor een andere benadering in je SEO of Digitale Marketingstrategie noodzakelijk is.

De toekomst van Google en zero click searches in 2024
Google gaat in 2024 nog een stap verder. Dankzij de integratie van Generative AI (GenAI) worden antwoorden op de SERP niet alleen direct, maar ook dynamischer. Gebruikers kunnen complexere vragen stellen en krijgen uitgebreidere antwoorden terug, die zijn samengesteld uit diverse bronnen.

Uitbreiding van SERP-mogelijkheden
Google's SERP wordt dit jaar een nog uitgebreider platform. Verwacht meer uitgelichte fragmenten, kennispanelen en lokale pakketten, die samen een volledig geïntegreerde en informatieve ervaring bieden. Deze ontwikkeling betekent dat gebruikers voor vrijwel elke vraag direct op Google kunnen rekenen.

Google gaat zich meer focussen op gebruikerservaring
Google's toewijding aan zero-click searches weerspiegelt een verschuiving naar een verbeterde gebruikerservaring. Gebruikers krijgen niet alleen sneller antwoorden, maar kunnen ook vertrouwen op de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de informatie.

Veranderingen in Commerce
In de Commerce wereld betekent dit een enorme verandering. Google gaat een meeromvattende en door GenAI aangedreven weergave op de eerste pagina van de zoekresultaten bieden. Dit helpt shoppers bij het maken van geïnformeerde aankoopbeslissingen.

Lokale en contextuele zoekopdrachten 
Zero-click searches geven ook een impuls aan lokale en contextuele zoekopdrachten. Dit is met name van belang voor lokale bedrijven en diensten, die hierdoor beter vindbaar worden.

Data en privacy blijft aandachtspunt voor Google
Met deze evolutie komen ook nieuwe uitdagingen op het gebied van data privacy en beheer. Google zal moeten navigeren door het complexe landschap van gebruikersgegevens en privacybescherming.

Van zoekmachine naar breder informatieplatform
Google gaat zich in 2024 niet alleen positioneren als zoekmachine, maar als veelomvattend informatieplatform. Vanuit een focus op directe, contextuele en AI-gestuurde antwoorden, ondergaat de dynamiek van zoekresultatenpagina's een significante verschuiving. Dit vereist een nieuwe benadering van zowel SEO als digitale marketingstrategieën. De toekomst van Google belooft een spannende en ingrijpende transformatie in de manier waarop we informatie zoeken en vinden.
 

Search Generative Experience - Google laat direct AI gegenereerde resultaten zien

‘The New Bing‘
Begin vorig jaar introduceerde Microsoft The New Bing, waarmee we kennismaakten met AI in zoekmachines. Binnen Bing werd het tabje ‘Chat met GPT-4’ toegevoegd, waarin gebruikers meer informatie konden vragen of verdiepende vragen konden stellen over hun zoekopdrachten. Net als bij WhatsApp of andere Social Media, kon je dus echt in gesprek gaan met je zoekmachine. 

Bing's AI-chatfunctie

Bing vond de combinatie van AI en zoekmachine in een bescheiden variant. Ze boden gebruikers de mogelijkheid om gebruik te maken van AI, zonder dit op te dringen. Microsoft heeft bovendien chatGPT in handen. Daarmee zit het populairste AI-taalmodel in de zoekmachine Bing. 

Wat gaat Google doen?
Sinds de lancering van ‘The New Bing’ keek iedereen naar Google. Wat zouden zij gaan doen? Het bleef lang stil, maar eind 2023 kwam Google met haar Search Generative Experience, of SGE. Dat zit op het moment van schrijven nog altijd in de testfase. In een aantal landen is SGE nu uitgerold.

Wil je je aanmelden voor dit experiment? Dat kan via
Search LabsGoogle laat dan AI resultaten zien in de zoekmachine.

In Nederland is dit nog niet mogelijk, maar met een beetje handigheid kun je toch zien hoe de AI resultaten eruitzien in de VS. 

Hoe ziet de Search Generative Experience er dan uit?
Anders dan bij Bing, laat Google de AI-resultaten wél gelijk zien in de zoekresultaten. Zo neemt generatieve AI eigenlijk de plek over van de features snippet. Echter, een AI-antwoord is ook bij Google vaak optioneel (zie onderstaande foto's). Let wel: Google SGE is nog een experiment. Omdat het per zoekopdracht verschilt wat hij laat zien, splitsen we de zoekopdrachten qua intentie.

‘Nike sneaker’  

Je ziet bij dit zoekresultaat dat ‘Get an AI-powered overview for this search?’ Vervolgens kun je met ‘Generate’ een AI antwoord krijgen bij Google. Hoewel Google AI direct in de SERP zet, blijven ze toch behoudend. Net als Bing wil Google geen ongevraagde AI-antwoorden in haar zoekresultaten laten zien.Als je op ‘Generate’ klikt, krijg je een korte introductie van Nike sneakers. Vervolgens laat Google een aantal blogs zien aan de rechterkant. Onderaan komt er een Product Listing Page (PLP) direct in de SERP te staan. Dit zijn organische Google Shopping resultaten.

Verschillende zoekintenties
De zoekopdracht ‘Nike sneaker’ is natuurlijk commercieel. Producten krijgen daar eerder de voorkeur dan veel content. Daarom kun je ook vragen om tips en informatieve vragen stellen. 

‘How do you make brownies?’ 

 

Bij deze informatieve zoekopdracht laat Google direct een stappenplan zien: Zo maak je een brownie. Vervolgens pusht hij een aantal blogs aan de rechterzijde. Dat zagen we ook al bij de Sneaker. Verder geeft die onderaan een tip voor een blog over brownies. Hoewel het AI-antwoord best groot is, pusht Google toch circa acht websites met recepten en informatie over het maken van brownies.

Verder staan er ook nog reguliere zoekresultaten onder het AI-antwoord. Het aantal plekken in de SERP wordt daarmee dus steeds groter. 

Mensen vragen ook
De People Also Ask box (‘Mensen vragen ook’ in het Nederlands) is uitgebreid met het eerder genoemen SGE. Inmiddels vind je bij elke zoekopdracht een PAA-box tussen de zoekresultaten. AI geeft je daarbij nu de mogelijkheid om vervolgvragen te stellen.

Hieronder zie je hoe zo'n PAA-box met SGE eruitziet. Je krijgt de mogelijkheid om follow-ups te vragen. Daarmee kun je zelf vragen stellen die je niet ziet terugkomen in de suggesties.


Wat betekent dit allemaal concreet voor SEO?
Hoewel de exacte uitwerking nog even op zich laat wachten, kunnen we de volgende conslusies al wel trekken:

  • Meer mogelijkheden voor blogs en informatieve pagina’s, die komen dankzij SGE ook terug bij commerciële zoekopdrachten, waaronder Fora-resultaten. 
  • Meer producten direct in de zoekresultaten. De SERP wordt ook een soort PLP.
  • Structured data wordt nog belangrijker. Hoe weet Google anders wat er op je pagina's staat? 
  • Toename in Social Media resultaten op de zoekresultatenpagina, zoals Pinterest. 
  • Zero-click search: de SERP wordt meer een feed met allemaal artikelen, waardoor het leuker wordt om te blijven. De SERP wordt daarmee niet alleen een middel.

 

Jouw content is het vinden waard

Ontdek Adwise SEO.

Meer informatie Neem contact op
Marijn ten Bulte, SEO Marketeer

Maak jouw content het vinden waard

Met Adwise SEO.

Ontdek meer

Don't miss out!

Ontvang inspiratie, trends, stories, events en veel meer direct in je mailbox..

Emerce100 Beste Fullservice Digital Agency '24

Beste Fullservice Digital Agency '24