Challenge us
menu

SEO Roundup juni 2021

SEO roundup

Nieuwe maand, nieuwe ontwikkelingen! Ook de maand juni zit op het gebied van SEO weer vol met updates. In deze roundup nemen de SEO specialisten van Adwise je mee door de meest interessante updates van deze maand.

In deze roundup vind je de volgende ontwikkelingen op SEO-gebied:

 

De update van Google Page Experience wordt nu uitgerold; naar verwachting in augustus voltooid

De update van het algoritme voor Page Experience van Google wordt nu uitgerold, de verwachting is dat de uitrol eind augustus is voltooid. De update wordt langzaam uitgerold naar alle gebruikers wereldwijd.

De verwachting is dat de update geen enorm drastische verschuivingen in de zoekresultaten teweeg gaat brengen.

Wat houdt de Page Experience update in?
De update van de Page Experience houdt rekening met verschillende signalen, die nodig zijn om een ​​optimale browse-ervaring voor gebruikers te creëren. Google beoordeelt elk van de signalen en geeft een website een algehele Page Experience score. Site-eigenaren kunnen hun score bekijken in de nieuwe Page Experience rapportage in Search Console.

Dit is per signaal nodig om een ​​"goede" Page Experience score te behalen:

 • Core Web Vitals
 • Mobiele bruikbaarheid: een pagina mag geen fouten in de mobiele bruikbaarheid bevatten.
 • Beveiligingsproblemen: eventuele beveiligingsproblemen voor een site diskwalificeren alle pagina's op de site van de status Goed.
 • HTTPS-gebruik: een pagina moet worden weergegeven via HTTPS om in aanmerking te komen voor de status Goede Page Experience.
 • Advertentie-ervaring: een site mag geen advertentietechnieken gebruiken die afleidend, onderbrekend of op een andere manier niet bevorderlijk zijn voor een goede gebruikerservaring.

Als onderdeel van deze update is AMP niet langer een vereiste voor pagina's die moeten worden opgenomen in de Top Stories-carrousel. Daarnaast breidt Google het gebruik van niet-AMP-inhoud uit naar Google Nieuws en verwijdert het AMP-badge pictogram uit de zoekresultaten.

De update van de Page Experience is momenteel alleen van toepassing op mobiele zoekresultaten, maar zal op een later tijdstip naar de desktop worden uitgerold.  

Bron

 

Google voegt meer manieren toe om bedrijfsprofielen in Zoeken te bewerken

Google heeft momenteel meer manieren voor bedrijven om de informatie, die voor zoekers wordt weergegeven, te bewerken zonder Zoeken of Maps te verlaten. Dit is een uitbreiding van de mogelijkheden die Google vorig jaar begon uit te rollen, waarmee bedrijven basisinformatie kunnen bewerken en klanten berichten kunnen sturen vanuit zoekresultaten.

Bedrijven kunnen nu meer details toevoegen of bewerken. Denk hierbij aan contactgegevens en openingstijden, en berichten maken om updates rechtstreeks vanuit Google Zoeken te delen.

Overzicht van alles wat bedrijven kunnen doen zonder zoekresultaten te verlaten:

 1. Berichten maken
  Het is voor bedrijven nog nooit zo eenvoudig geweest om Google Posts te maken en te publiceren, omdat dit nu rechtstreeks vanuit de SERP's kan.

  Het publiceren van berichten op Google Mijn Bedrijf maakt het mogelijk om updates te delen met zoekers, zoals speciale aanbiedingen of nieuwe producten. Bedrijven kunnen dus berichten maken over aankomende evenementen, inclusief wanneer en waar ze plaatsvinden. Zelfs als ze alleen online plaatsvinden.

 2. Toevoegen/updates van services 
  Bedrijven die lokale diensten aanbieden, zoals de bouw, autoreparatie of haarstyling, kunnen het menu 'Profiel bewerken' in Zoeken gebruiken om de services die ze aanbieden bij te werken. Daarnaast is het ook mogelijk om de lokale gebieden die ze bedienen bij te werken. 

 3. Afhaal-en bezorg bestellingen accepteren
  Met Google kunnen voedingsbedrijven bestellingen voor afhalen en bezorgen rechtstreeks accepteren via hun bedrijfsprofiel op Google Zoeken en Maps. In de komende periode kunnen die bedrijven online bestelopties rechtstreeks vanuit Google Zoeken toevoegen en bijwerken. Zodra bestellen via Google is ingeschakeld, kunnen bedrijven hun bestelvoorkeuren voor afhalen en bezorgen aangeven. Zo laten ze klanten weten wat het beste werkt.

  Bedrijven kunnen ook menu-items toevoegen aan hun profiel vanuit Zoeken en Maps door op 'Profiel bewerken' te klikken. 4. Help klanten producten te vinden met Pointy
  Bepaalde verkopers in de VS kunnen al hun productvoorraad in de winkel automatisch toevoegen aan hun bedrijfsprofiel. Dit doen ze door zich rechtstreeks vanuit Google Zoeken aan te melden voor Pointy.

  Pointy is een Google-product dat het handmatig invoeren van productdetails overbodig maakt. In plaats daarvan kunnen bedrijven artikelen in hun fysieke winkel scannen en worden ze toegevoegd aan Google Mijn Bedrijf, zodat klanten kunnen zien wat er op voorraad is.

Bron

 

Google Search Console voegt ook regex-filter functionaliteit toe voor filtering op "geen match gevonden"

Sinds april was het al mogelijk om gebruik te maken van de regex-filter in het performance rapport van Google Search Console. Echter, gaf deze nieuwe optie alleen de mogelijkheid om te filteren op positieve (matchende) overeenkomsten en niet op negatieve overeenkomsten (geen match). Op basis van de feedback van de gebruikers hebben ze op 2 juni ook de regex-filter optie voor negatieve overeenkomsten toegevoegd. 

Wat is een reguliere expressie? 
Een reguliere expressie is een reeks tekens die een zoekpatroon specificeert. Met behulp van regex is het bijvoorbeeld mogelijk om meer dan alleen één woord, zin of term op te nemen of uit te sluiten. Google geeft zelf een voorbeeld waarbij een bedrijf de naam ‘cats and dogs’ heeft. Wanneer mensen branded zoeken naar deze bedrijfsnaam, zoeken ze ook op termen als: ‘cats & dogs’ of zelfs de afkorting ‘c&d’. Met behulp van de volgende regex filter is het mogelijk om de reeds genoemde branded zoekopdrachten uit te filteren: cats and dogs|cats & dogs|c&d. Het | metateken vertegenwoordigt een of-constructie. Een ander veelgebruikt teken in de regex is .*. Wanneer je dit teken in een url-structuur gebruikt, kun je verschillende submappen doorzoeken.  Als je URL-structuur bijvoorbeeld: voorbeeld-url.nl/[product]/[merk]/[maat]/[kleur] is en je wilt het verkeer zien dat leidt tot groene schoenen, maar het geeft niet om het merk of welke de maat het gaat, dan zou je de volgende regel kunnen gebruiken:  schoenen/.*/groen.

Kortom, de regex functie is een waardevolle toevoeging aan het performance rapport, aangezien er m.b.v. deze functionaliteit beter kan worden gesegmenteerd. De functionaliteit is overigens ook beschikbaar in de vergelijking modus voor pagina filters en zoekopdrachten. 

Bron

 

Google komt met crypto redirect als extra manier om content-verhuizing aan te geven

Google heeft op haar development richtlijnen omtrent redirects een extra manier aangeboden om content-verhuizingen aan te geven. Met de crypto redirect plaats je een hyperlink van de oude URL naar de nieuwe URL en geef je een stukje extra context aan Google(bot).

<a href="https://newsite.example.com/newpage.html">We moved! Find the content on our new site!</a>

Google geeft wel duidelijk aan dat deze manier van redirecten echt als “last resort” gezien moet worden. De letterlijke bewoordingen van Google daarbij: “Vertrouw alleen op crypto redirects, als manier om een verhuizing aan te geven, als je echt geen mogelijkheid hebt om een “echte” redirect op te nemen. Neem eerst contact op met je hosting provider voor een reguliere redirect, voordat je hier een crypto redirect voor gebruikt.”

Meer info op developers.google.com

 

2x Google Spam-update uitgerold

Google heeft weer een update voor Search aangekondigd die ze de 'spam-update' noemen. De spam-update heeft op 23 en 28 juni plaatsgevonden. Deze updates zijn eendaagse updates en worden dus niet over meerdere dagen uitgerold, zoals de core updates van Google doorgaans wel doen. 

"Als onderdeel van ons reguliere werk om de resultaten te verbeteren, hebben we een spam-update voor onze systemen uitgebracht", zei Google. De spam-updates hebben gevolgen voor wereldwijde zoekopdrachten in zowel web- als afbeeldingsresultaten. In de mededeling van Google op Twitter werd verwezen naar dit artikel op Google Search Central Blog waarin toegelicht wordt hoe ze Search Spam bestrijden. 

Bron

Geïnspireerd geraakt?

Wil je meer weten over een succesvolle SEO strategie voor jouw organisatie? Marijn, Head of SEO, helpt je graag!

Neem contact op

Don't miss out!

Ontvang inspiratie, trends, stories, events en veel meer direct in je mailbox..

#1 Fullservice Digital Agency 2021