Challenge us
menu

SEO Roundup februari 2023

SEO Roundup februari 2023

De maand februari zat op het gebied van SEO weer vol met updates. In deze roundup nemen de specialisten van Adwise je mee door de meest interessante updates van de afgelopen maand.

 

Google komt met bulk data export voor Search Console data

Google komt met de mogelijkheid om bulk data exports uit te voeren van Google Search data. Je kunt een export configureren in Search Console om dagelijks alle Search Console data in BigQuery te krijgen. Het grote voordeel van deze bulk data export is dat je niet gelimiteerd wordt tot de 1000 regels in de standaard Search Console interface. Hierdoor krijgen met name grote website een veel completer beeld van hoe mensen via Google organic search hun website bezoeken.

Bron

 

Google product review update nu ook doorgevoerd in Nederland

De product review update van Google is nu ook in de Nederlandse taal uitgerold. Deze update heeft als doel om zoekresultaten te verbeteren door de kwaliteit van productrecensies te verhogen. Deze update beoordeelt de content van productbeoordelingen op relevantie, expertise en betrouwbaarheid. Als content niet aan de richtlijnen voldoen, kunnen ze een lagere positie krijgen in de zoekresultaten. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan bewijslast omtrent het gebruik en testen van het gereviewde product in de vorm van foto’s en/of video’s.

Bron

 

Microsoft verbetert chatfunctie door een maximaal aantal chats per dag in te stellen

Microsoft heeft nieuwe wijzigingen doorgevoerd om de AI-chatfunctie binnen Bing te verbeteren. Er kunnen nu nog vijf opeenvolgende chat inputs gegeven worden per sessie. het maximale aantal chats inputs per dag is beperkt tot vijftig. Dit moet leiden tot betere resultaten, completere antwoorden en een betere chat-ervaring. Aan de hand van gebruikersfeedback wil Microsoft in de toekomst verder optimaliseren.

Betere output
Waar Bing in lange chatsessies van meer dan vijftien vragen eerst wel eens in herhaling kon vallen en inhoudelijk minder sterk werd, is dit met het nieuwe maximum van vijf vragen verholpen. Gebruikers hebben al gemeld dat de chat eenvoudig, benaderbaar en goed gebalanceerd is. Antwoorden binnen een chatsessie zijn inhoudelijk sterker en zijn beter gefocust richting het onderwerp. 

In de praktijk
Gebruikers van de AI chatfunctie van Bing kunnen nu nog vijftig inputs per dag leveren en vijf inputs per sessie. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld tien chats met vijf inputs. Op het moment dat een chatsessie het maximum van vijf inputs bereikt heeft, kan er een nieuw onderwerp gestart worden. De context van de voorgaande sessie wordt gewist om te voorkomen dat Bing verward raakt.

Bron

 

Google breidt aantal gebruikers Bard uit

Door de snelle ontwikkeling van Microsoft’s ChatGPT is de ontwikkeling van Google’s eigen Bard in een stroomversnelling geraakt. De afgelopen periode is Bard getest door een beperkte groep gebruikers, maar komende weken gaan significant meer mensen met Bard werken.

Google brengt Bard verantwoord
Google benadrukt dat Bard op een verantwoorde manier de wereld in gebracht gaat worden. Dus wat Google betreft geen overhaaste beslissingen. De komende periode gaat Bard gebruikt worden door meer mensen om meer feedback te verzamelen. Het belangrijkste voor Google is hierbij dat de output van Bard voldoet aan Google’s eigen kwaliteits- en veiligheidseisen. Er was al bekend dat Google haar medewerkers heeft gevraagd Bard na te lopen op foutieve output om de kwaliteit te waarborgen.

Bron; Bron

 

De richtlijnen van Google over AI gegenereerde content

Met de komst van ChatGPT en andere AI tools is er veel mogelijk als het gaat om het creëren van content. Teksten kunnen enorm snel geschreven worden door AI tools. De ene persoon zegt dat AI gegenereerde content tegen de richtlijnen is van Google, de ander zegt van niet. Wat is het nou?

Content van hoge kwaliteit
Google geeft aan dat het vooral belangrijk is dat content van hoge kwaliteit is. Wanneer content geschreven wordt met het hoofdzakelijke doel om de zoekresultaten te manipuleren, dan is dit tegen de richtlijnen. Schrijf jij gewoon interessante, unieke content met een bepaald doel, dan kan je gewoon AI gebruiken.

Bij het beoordelen van content kijkt Google dus naar de kwaliteit ervan, niet per se naar de manier waarop het geproduceerd is.

Automatisering gebruiken voor goede content
Automatisering is dus niet iets wat per definitie tegen de richtlijnen is van Google. Het wordt ook al jaren gebruikt, denk aan weersvoorspellingen, transcripties en sportuitslagen.

AI kun je zien als je hulpmiddel, om nog creatiever te worden en nog betere content te schrijven voor je doelgroep.

Bron

 

Nieuwe update voor video’s in Search Console

De afgelopen maanden wordt er meer aandacht besteed aan video’s in Search Console. In juli is er een nieuw rapport gelanceerd, waarin je inzicht krijgt in de prestaties van video’s op je Google. Op deze manier kun je ook je video’s optimaliseren en verbeteren.

Video impressies
Voorheen was het niet mogelijk om het aantal video impressies in te zien, maar nu wel. In het rapport “Video-indexering” in Search Console heeft u nu een overzicht van het aantal impressies.

Er zit een verschil in de berekening van impressies tussen je normale “Performance” rapport en het nieuwe “Video-indexering” rapport. Wanneer een pagina meerdere keren wordt weergegeven in de zoekresultaten, zal je bij “Video-indexering” ook meerdere impressies zien staan. In het “Performance” rapport wordt er dan maar 1 impressie genoteerd. Het “Performance” rapport kan dus een lager aantal impressies aangeven.

Sitemap filter
Wanneer u bezig wilt gaan met het optimaliseren van video’s, kan het handig zijn om de nieuwe filterfunctie te gaan gebruiken. U kunt nu namelijk filteren op pagina’s met video’s. Je ziet dan niet de pagina’s zonder video’s. Dit filter kun je gebruiken bij alle verschillende rapporten.

Bron

   

Madée Wiggers, SEO Marketeer

Hulp nodig bij een SEO-vraagstuk?

Madée, SEO Marketeer bij Adwise, helpt je graag!

Neem contact op

Don't miss out!

Ontvang inspiratie, trends, stories, events en veel meer direct in je mailbox..

Emerce100 #1-3 Digital agency '21 '22 '23

#1-3 Digital agency '21 '22 '23