Challenge us
menu

Digital Advertising Roundup augustus 2023

Digital Advertising Roundup augustus 2023

De maand augustus zat op het gebied van digital advertising weer vol met updates. In deze roundup nemen de specialisten van Adwise je mee langs de meest interessante updates van de afgelopen maand.

 

Google upgrade voertuig advertenties naar Performance Max

Google upgrade vanaf september voertuig advertentiecampagnes automatisch naar Performance Max. Dankzij de upgrade kunnen adverteerders via meer contactpunten contact maken met de klanten. Hiervoor maakt Pmax gebruik van Google AI om marketeers te helpen. Denk hierbij aan het bereiken van de conversiedoelen, inclusief gekwalificeerde leads en dealer bezoeken. Dankzij de upgrade kunnen autoadverteerders hun klanten nu ook bereiken via YouTube, Display, Gmail en Discover. 

Hoe werkt het?
Alle huidige campagne-instellingen, structuur, doelgroep signalen, voertuigfeeds en items worden automatisch overgezet naar de nieuwe campagne om de prestatie te behouden. Het is helaas niet mogelijk daarna nog extra campagnes aan te maken voor voertuigadvertenties via slimme shopping campagnes.

Bron
 

Google Demand Gen-campagnes gaan Discovery-advertenties vervangen

Google ads zal de AI-gedreven Demand Gen campagnes in oktober uitrollen naar alle adverteerders. Het einde is dan ook nabij voor Google Discovery advertenties. Het is nu al mogelijk om u aan te melden om toegang te krijgen tot de Demand Gen campagnes. Zodra u zich in de beta fase bevindt, worden alle Discovery-campagnes automatisch geüpgraded naar Demand Gen. Begin 2024 moeten alle Discovery-campagnes worden geüpgraded naar Demand Gen.

Wat is demand gen?
“Demand Gen-campagnes combineren beeld- en videoadvertenties op één plek en kunnen worden gebruikt om conversies, site bezoeken en acties zoals aanmelding en toevoegen aan winkelwagentje op YouTube, Discover en Gmail te stimuleren”, aldus Google Ads contactpersoon Ginny Marvin.

Naast YouTube home, Search and Watch Next, Discover en Gmail werkt Demand Gen nu ook op YouTube-shorts en YouTube inStream.
Nieuwe functies
In totaal heeft de nieuwe campagne Demand Gen 6 nieuwe functies. 

  • Verschillende advertentie-indelingen in één campagne : Het is nu mogelijk om te experimenteren met een verscheidenheid aan verschillende advertentie-indelingen. Het doel hiervan is om het publiek effectiever te betrekken. 
  • Lookalike-segmenten : Het voordeel van deze functie is dat er klanten kunnen worden vergeleken met klanten die al met het merk in contact zijn geweest. Dit kan door een op maat gemaakte Seed-lijst.
  • Unieke doelen : Net als bij Discovery-advertenties kunt u Demand Gen optimaliseren voor conversies of op waarde gebaseerde biedstrategieën gebruiken.
  • Bieden op basis van klikken maximaliseren : Met de nieuwe campagne is het ook mogelijk een extra biedstrategie te gebruiken.
  • Advertentievoorbeelden : Met deze functie is het mogelijk in te zien hoe de advertenties er op de verschillende advertentieplekken uit komen te zien.
  • A/B-experimenten : Deze functie kan worden gebruikt om plaatsingen te optimaliseren.

Google zegt het volgende over Demand Gen: Demand Gen is “gebouwd om adverteerders die op sociale platforms kopen te helpen consumenten te vinden en te converteren met meeslepende, relevante en visuele advertenties die de aandacht trekken en op het juiste moment tot actie aanzetten”, aldus een woordvoerder van Google.

Bron
 

Google gaat meer gerichte advertentiegegevens leveren om te voldoen aan de nieuwe EU-regels

De Google zoekmachine onderneemt stappen om te voldoen aan de Digital Services Art (DSA) van de EU. Reden hiervan is dat Google anders een aanzienlijke financiële boete riskeert. Google is dan ook van plan om meer inzichten te geven over hoe de advertenties worden weergegeven aan gebruikers binnen de Europese Unie. Dit gaat Google doen door de zoekmachine toegang te geven tot aanvullende gegevens en zal er ook een nieuwe transparantiecentrum uitgerold worden om zo een poging te doen tot het voldoen van de ontwikkelde DSA EU-regels. 

De nieuwe regelgeving is vrijdag 25 augustus van start gegaan. Volgens de nieuwe regelgeving, bekend als Digital Services Art (DSA), wordt er meer druk gelegd op grote platformen als Google en Meta. Het gaat hierbij om platforms met meer dan 45 miljoen regionale gebruikers. Wanneer bedrijven zich niet aan de nieuwe EU-regelgeving houden kan het bedrijf een flinke boete opgelegd krijgen, de kosten kunnen oplopen tot 6% van hun wereldwijde jaar omzet. 

Voordeel van deze verbetering is dat de inzichten in de prestaties van gerichte advertenties efficiënter kunnen worden geoptimaliseerd, wat leidt tot een hogere ROI. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid dat het wordt aangeboden in merkveilige omgevingen, waardoor het vertrouwen en de potentiële advertentie-uitgaven toenemen. 

Google onderneemt de volgende maatregelen om te voldoen aan de DSA.
Als eerst gaat Google meer transparantie geven over advertenties. Zo breidt Google zoekmachine de Ads Transparency Center uit. Verder breidt Google de gegevenstoegang voor marketeers uit om meer inzichten te bieden in de manier waarop Google zoeken, YouTube, Google Maps, Google Play en Shopping werken. Daarnaast zal er een nieuw beleid transparantie komen dat per product informatie over het beleid verstrekt. Tot slot komt er een verbeterde transparantie rapportage en zal Google de risico’s voor zijn platforms analyseren en vervolgens rapporten indienen bij toezichthouders in de EU en onafhankelijke auditors.

Bron

YouTube test kleinere CTA-knop ‘Advertenties overslaan

YouTube heeft een nieuwe knop ontworpen, namelijk een subtielere CTA-knop die een kleinere tekst bevat, een achtergrond heeft met verminderende dekking en een gebogen rand. Daarnaast heeft de nieuwe knop ook geen hoofdletters meer in het woord ‘Advertenties’.

Het doel van de test is om een consistente gebruikerservaring te bieden. Dit in combinatie met de vernieuwde look en feel op YouTube die vorig jaar is aangekondigd.

Hoe werkt het?
De werking is eenvoudig, het wordt doorgevoerd bij alle YouTube advertenties. De nieuwe CTA-knop gaat ervoor zorgen dat er uiteraard minder snel geneigd wordt om advertenties over te slaan als de mogelijkheid daartoe niet onder de aandacht van kijkers wordt gebracht. Dit zal weer leiden tot een stijging van het weergave percentage, bereik, conversies en mogelijk een stijging van advertentie-uitgaven op het platform. Wat wel belangrijk is om rekening mee te houden als marketeer, is dat het opdringen van advertenties aan gebruikers een negatief effect kan hebben. 

Reden dat YouTube dit heeft doorgevoerd is omdat het platform vorig jaar aankondigde een kleine make-over te ondergaan. Wat weer een gevolg is van de oproepen die gebruikers gaven om de gebruikersinterface ‘schoner’ en ‘levendiger’ te maken.

Bron

 

TikTok lanceert zoekadvertenties: Ontdek en bereik je doelgroep op een vernieuwende manier

TikTok introduceert 'Search Ads Toggle' voor doelgerichte advertenties binnen zoekresultaten.

TikTok heeft aangekondigd dat het adverteerders een nieuwe en krachtige manier biedt om hun doelgroep te bereiken. Met de introductie van de 'Search Ads Toggle' kunnen adverteerders zich richten op gebruikers die via zoekopdrachten interesse tonen in nieuwe producten of merken. Deze innovatieve functie stelt adverteerders in staat om zichtbaar te zijn voor gebruikers die actief zoekopdrachten uitvoeren in het zoekvak van de app.

De 'Search Ads Toggle' vormt een belangrijke mijlpaal voor TikTok, omdat dit de eerste advertentieplaatsing is waarmee merken zich kunnen richten op gebruikers die op zoek zijn naar content die verband houdt met hun specifieke bedrijf. Het is echter belangrijk op te merken dat de 'Search Ads Toggle' een uitbreiding is van de TikTok videoadvertentie-aankoop en geen op zichzelf staand advertentieproduct vormt.

Het bedrijf heeft niet alleen oog voor adverteerders, maar belooft ook merkveiligheid als onderdeel van dit aanbod. Adverteerders kunnen "Negatieve zoekwoorden" toevoegen aan hun advertentiegroep, waardoor ze kunnen voorkomen dat hun advertenties verschijnen bij zoekopdrachten die niet in lijn zijn met hun merkidentiteit.

TikTok heeft de effectiviteit van deze nieuwe functie getest met merken zoals Clinique en DIBS Beauty. Resultaten tonen aan dat Clinique een opmerkelijke toename van 441% in conversieratio's, een stijging van 51% in klikfrequenties en een 7,4% stijging in advertentieherinnering heeft ervaren. DIBS zag ook aanzienlijke verbeteringen, met een 8% hoger conversievolume, een 6x hoger conversiepercentage en een 22% daling in kosten per actie (CPA) in vergelijking met hun niet-zoekadvertenties.

Deze nieuwe advertentieplaatsing vormt ook een mogelijke uitdaging voor Google's zoekadvertentiebedrijf, aangezien TikTok een belangrijk startpunt blijkt te zijn voor de zoekopdrachten van jongere gebruikers. De trend toont aan dat steeds meer mensen hun zoekopdrachten beginnen op sociale apps zoals TikTok en Instagram, en minder vaak op Google.

TikTok heeft zijn positie als zoekmachine voor Generatie Z slim benut en blijft een grote invloed uitoefenen op het online koopgedrag van gebruikers. Hoewel het succes van deze zoekadvertenties in vergelijking met traditionele advertentieaankopen nog moet blijken, lijken merken steeds meer geïnteresseerd te zijn in deze nieuwe mogelijkheid om met hun doelgroep in contact te komen.

Bron

 

META lanceert nieuwe tool om branded content campagnes te volgen

Meta heeft een nieuwe tool uitgebracht die branded content campagnes volgt. De "Zoeken naar Branded Content" functie in de Ads Library laat gebruikers de database filteren op platform, datum (maximaal zeven dagen terug) en gebruikersnaam. Hiermee verkrijg je diepgaand inzicht in concurrentiestrategieën, inclusief aanpak, maker-bedrijfsrelaties en campagnefrequentie.

Waarom relevant? Inzicht in concurrenten en rivaliserende campagnes met influencers kan inspirerend werken en merkpartnerschapsbesluiten beïnvloeden. De tool toont lopende campagnes en merkrelaties bij gebruik van de influencer-filter. Ook is filtering op merk mogelijk om de betrokken influencers te onthullen.

Waarom nu? Meta's transparantieverbeteringen voor branded content komen samen met de ingang van de Europese Digital Services Act, die grote platforms met 45 miljoen+ regionale gebruikers meer verantwoordelijkheid voor digitale veiligheid oplegt.

Wat zegt Meta? Meta benadrukt transparantie door betaalde partnerschapslabels en opname in de Ad Library. De zoekfunctie voor branded content onthult berichten, verhalen, video's en reels met betaalde partnerschappen op Facebook en Instagram, te filteren op app en datum. Deze tool is voor iedereen die samenwerkingscontent wil zien.

Bron

Don't miss out!

Ontvang inspiratie, trends, stories, events en veel meer direct in je mailbox..

Emerce100 Beste Fullservice Digital Agency '24

Beste Fullservice Digital Agency '24