Challenge us
menu

Digitaal lesgeven: doe je voordeel met deze tips van onze trainers

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
Digitaal lesgeven

Corona heeft de wereld in de greep. De verspreiding in de wereld en daarbij ook Nederland is een feit. Dat dit consequenties heeft voor tal van sectoren is zeker. Maar de belangrijkste vraag op dit moment is: hoe kunnen we alles zo goed mogelijk draaiende houden? In dit artikel gaan wij in op de toenemende vraag naar digitaal lesgeven. Hoe zorg je ervoor dat een opleiding, training of cursus net zo effectief overkomt als in de klas of trainingslocatie?
Wij delen vijf tips van onze trainers naar aanleiding van onze digitale trainingen vanuit de Adwise Academy.

Kies je tool zorgvuldig en test uitvoerig

Er zijn veel verschillende conferentie-tools voorhanden. Wij hebben er de afgelopen week vele kunnen testen, met wisselende ervaringen. Bij Adwise maken we voornamelijk gebruik van Zoom, maar welke tool je ook gebruikt: zorg ervoor dat je deze goed test in diverse omstandigheden. En dat je de opties ook goed kent van tevoren. Hoe deel ik het juiste scherm, en wat zien de deelnemers daarvan? Hoe zien zij mij, hoe zie ik hen? Sommige tools hebben zelfs de mogelijkheid tot een digitaal en gedeeld whiteboard. 

In de eerste digitale trainingen sluit een ICT-specialist de eerste 5 minuten aan om er zeker van te zijn dat iedereen de training goed kan volgen. Het is een stuk prettiger training geven met goed werkende apparatuur voor zowel trainer als cursist.

Een extra tip is daarbij om gebruik te maken van een koptelefoon en, vooral, een microfoon. Zodat je optimaal verstaanbaar bent voor de deelnemers.

Leg de spelregels duidelijk uit voor je begint

Wanneer kunnen deelnemers een vraag stellen? In welke vorm? Mogen ze jou als trainer onderbreken of bewaar je vragen liever tot het eind? Als je ‘offline’ training geeft wijst dit zichzelf wat meer dan als je digitaal training geeft. Voor kleine groepen (tot 8 personen) is het goed te doen als een deelnemer ‘inbreekt’ en een vraag stelt.

Wordt de groep groter, dan is het handig om hier afspraken over te maken. Zo kun je iemand een vraag laten stellen via de chatfunctie. Een alternatief is de ‘raise hand’ functie die Zoom biedt; als een deelnemer hier op klikt dan ziet de trainer een handje boven de afbeelding van deze persoon en weet hij of zij dat de deelnemer een vraag wil stellen. Ook kun je het geluid van deelnemers dempen. Vertel het van tevoren wel duidelijk als je dit doet en waarom. Zo behoud je het overzicht en de controle in je digitale training.

Pas de vorm van je presentatie aan

Bij Adwise zijn we het afgelopen jaar druk bezig geweest om meer interactie, samenwerking en creativiteit aan onze trainingen toe te voegen. Geef je digitaal training, dan vallen sommige opties toch weer weg. Pas je training daarom zodanig aan dat de deelnemers de theorie en inspiratie te zien krijgen die ze minimaal moeten zien, om vervolgens zelf aan de slag te kunnen.

Wij knippen veel trainingen, waar eerst 3,5 uur voor stond, op in trainingen van zo’n 1,5 uur waarin we iets meer ‘zenden’. Vervolgens gaat de groep aan de slag en plannen we een week later een nieuwe sessie waarin de opdrachten of het huiswerk besproken worden waar de groep mee gewerkt heeft. Geef ook duidelijk aan dat het inkorten van je training in het voordeel is van de cursist; je maakt de training namelijk meer op maat en haalt alsnog het maximale uit de ontstane situatie.

Meer zenden betekent overigens niet dat je vooral tekst op je slides moet zetten. Je kunt nog steeds inspirerende content laten zien in de vorm van video’s, afbeeldingen, leuke verhalen. 

Plan ook digitaal voldoende pauzes in

De verleiding is misschien groter om pauzes over te slaan, maar onze indruk is dat deze vorm van training geven iets intensiever is voor de cursisten. Werk daarom ook in digitale trainingen met voldoende pauzes. Wij geven één keer in de 45-60 minuten een korte pauze, om even naar het toilet te kunnen en wat drinken te halen.


Ook in een digitale training is pauze nodig :)

Om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd weer terug is, kun je je scherm delen als trainer en daar een online timer op zetten (Google: ‘online timer’). Dan kan iedereen ook zien hoeveel tijd er nog is voor het volgende deel begint.

We're in this together...

Voor onze trainers is het ook spannend, op deze manier training geven. Het is iets dat we al langer wilden maar nu in een stroomversnelling komt. Je zit met veel vragen, waarvan we er hierboven hopelijk al een paar hebben kunnen wegnemen. 

Erken dat het een bijzondere situatie is, dat het wennen is, dat alles misschien niet perfect zal gaan. Geef aan je deelnemers ook aan dat je het spannend vindt. Dat ze het ook aangeven als bepaalde dingen anders, beter kunnen. Bedenk dat het voor veel mensen fijn is dat trainingen gewoon doorgaan. En je zult zien dat het snel went en dat deze manier van training geven een zeer goed alternatief is voor de klassieke vorm!

Wij zijn erg benieuwd naar jouw bevindingen ten aanzien van digitaal lesgeven. Heb je aanvullende tips, of heb je juist vragen en kunnen we je voorzien van advies? Wij helpen je graag.
Neem contact met ons op.

Don't miss out!

Ontvang inspiratie, trends, stories, events en veel meer direct in je mailbox..

Emerce100 #1-3 Digital agency '21 '22 '23

#1-3 Digital agency '21 '22 '23