Zo haal je in 2018 meer succes uit je social videostrategie

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

Mobile heeft de manier waarop wij videos consumeren veranderd en die trend zet zich het komende jaar voort. Facebook stelt dat Amerikaanse mobiele advertentie-uitgaven dit jaar naar verwachting uit zullen groeien tot 10% van de tv-uitgaven. En terwijl mobile groeit, heeft het invloed op de manier waarop wij videoadvertenties op televisie consumeren. Want ook jij herkent het vast; in de woonkamer kijk je tegelijkertijd naar de tv n je telefoon.

In tegenstelling tot de televisie, die nog steeds primair is gebaseerd op de niet-downloadbare advertentieruimte uit de jaren '30, is geen enkele videoadvertentie-ervaring op mobiel hetzelfde. Hier is er namelijk sprake van veel unieke ervaringen, die elk een andere aanpak vereisen. Welke aanpak je ook kiest, de resultaten van een video ad presteren in de regel beter dan een statische afbeelding. Focus jij je hier nog niet op? Dan wordt het hoog tijd! Simpel, toch? Want heb je eenmaal een video geproduceerd dan is een videoadvertentie een videoadvertentie, toch? Nou, nee De complexiteit van social videoadvertenties vormt een grote uitdaging voor marketeers en adverteerders. In deze blog vertel ik je meer over het onderscheid tussen verschillende soorten social videoadvertenties.
Video advertising

De verschillende social videoadvertenties

Facebookheeft onderzoek gedaan naar de manier waarop mensen videoadvertenties consumeren en komt met een vijfledig onderscheid.

1. Feed
Feed

In feeds, zoals op Facebook, is een advertentie tussen vele content soorten, dus is de lat voor het vastleggen van de aandacht hoog. Feeds hebben een grote schaal en groot bereik. Het overgrote deel van het verbruik is snel, maar feeds geven je ook een kans op een diepere verbinding, zoals iemand ertoe brengen een actie te ondernemen of een langere video te bekijken. Als het op feeds aankomt, moeten marketeers een advertentie gebruiken die snel de boodschap communiceert of de aandacht van mensen trekt en hen aanmoedigt om te blijven.

Adwise newsfeed video

2. Non-skippables
Non-skippable ads

Non-skippable advertenties komen het dichtst in de buurt van een televisie advertentie-ervaring, omdat advertenties worden ingevoegd in een video die iemand zelf heeft gekozen om te bekijken. Mensen zijn in een kijksfeer, dus geluid is vaak aan en veel mensen bekijken advertenties tot het einde (70% + voltooiingspercentages voor Facebook advertenties). Drop-offs en ergernis nemen sterk toe met de lengte van de advertentie. Omdat het niet kan worden overgeslagen, zijn advertenties met een speelduur 6s en 15s de best mogelijke standaard geworden.

3. Skippables
Skippable video ad

Deze advertentievorm is eigenlijk een combinatie van de vorige twee. Skippable advertenties gedragen zich net als twee advertenties in n: een 5s-advertentie die door de meeste kijkers wordt gezien, gevolgd door een advertentie van 15-30 seconden die 10% van de mensen of minder bereikt (een interessante creatieve kans). Die pre-skip seconden krijgen onvoldoende aandacht, omdat mensen zich focussen op de plek waar de skip-knop na die 5 seconden gaat opduiken.

4. Stories
Story ads

Stories-advertenties, die vooral op Instagram populair zijn, zijn de nieuwste en snelst groeiende advertenties. Net als feeds zijn advertenties in Stories n van de content soorten, maar hier is alle inhoud een fullscreen visuele ervaring met het geluid ingeschakeld.. Aangezien organische verhalen meestal op telefoons worden opgenomen, hoeven advertenties niet altijd van hoge kwaliteit te zijn om succesvol te zijn. De snelheid is ng sneller, maar de attentiekwaliteit is erg hoog, omdat er geen afleiding op het scherm is. Hieronder zie je een voorbeeld van een Instagam Story advertentie.

5. Live TV
live video ads

Wat meteen opvalt, is dat de aandachtscurve voor Live TV niet zo verschillend is als die van de non-skippable grafiek. Dat komt omdat mensen weg kunnen 'scrollen' van tv-reclames, net als bij mobiele advertenties. Slechts de helft van de kijkers bekijkt bij live tv een videoadvertentie voor meer dan twee opeenvolgende seconden.

Hoe pak ik social video advertising in 2018 aan?

Als het gaat om het meten van advertentie-effectiviteit in dit nieuwe mobiele tijdperk kunnen twee seconden al veel betekenen. Het moge duidelijk zijn dat het verdienen van 10 seconden weergavetijd van millennials in Stories moeilijker is dan 10 seconden verdienen van een ouder publiek in een omgeving die niet kan worden overgeslagen. Maar die 10 seconden vertellen ons niet veel over de gecreerde waarde, omdat alleen weergavetijd niet genoeg is om de resultaten met al die verschillende ervaringen volledig te voorspellen. En dat is nou juist het belangrijkste punt: er is niet langer n unieke video-ervaring die adverteerders moeten verspreiden. Er zijn grote kansen voor de marketeers die de besproken nieuwe omgeving omarmen. Hoe je dit doet?

  • Experimenteer met het bouwen van creaties voor iedere video ervaring op zich (of op zijn minst opnieuw bewerken). Bijvoorbeeld: plaats niet dezelfde videoadvertentie in de feed n op je Stories, maar creer voor iedere advertentie een andere video.

  • Let binnen een bepaalde video ervaring voor een bepaald publiek goed op de tijdsduur om ervoor te zorgen dat je binnen die tijd de aandacht vasthoudt. Vooral bij skippables ligt hier een interessante creatieve uitdaging.

  • Zorg voor een meetstrategie om de waarde in te schatten. Richt je je op sales of branding? Bepaal dit per video ervaring en meet, analyseer en stuur bij.

  • Zorg ervoor dat je de organisatie meekrijgt in snel en kosteneffectief creatieve videos produceren. Ontwikkel en test veel verschillende creatieve opties. Het moge duidelijk zijn dat video de toekomst is!

  • Misschien een open deur, maar gebruik de juiste optimalisatie om het marketingdoel of de KPI te behalen. Gebruik bijvoorbeeld niet de doelstelling bereik als je het belangrijk vindt om video views te krijgen.

  • Overweeg je tv-advertenties? Denk dan eens na over een nieuwe out-of-the-box creatieve benaderingen die beter de aandacht trekt, om zo kijkers eens achter hun mobiele telefoon vandaan te trekken