Yahoo stopt Site Explorer service

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

Yahoo stapt langzaam over op de zoektechnologie van Microsoft Bing. In de loop van het jaar zullen beide zoekmachines uit dezelfde resultaten putten. Bing biedt net als andere zoekmachines, een eigen Webmaster Toolset aan. Yahoo vindt het niet langer van toegevoegde waarde om hiernaast ook hun eigen Site Explorer in de lucht te houden, en heeft besloten de dienst eind dit jaar te beeindigen. Site Explorer is een veelgebruikt en snel hulpprogramma om onder andere de links naar een website weer te geven. Voor veel zoekmachine specialisten gaat een waardevolle tool verloren, gezien links een primaire rol vervullen in de algoritmes van zoekmachines en centraal staan bij zoekmachine optimalisatie.

De enige zoekmachine gebaseerde linkanalyse

Wat Yahoo Site Explorer uniek maakt, is dat het inzicht geeft in Yahoo's database van externe links van een bepaalde site. Google geeft slechts een klein deel van de totale database, bijvoorbeeld door de operator link:"www.website.nl" te gebruiken, of in je linkprofiel bij Google Webmaster Tools te kijken. Ook het Bing Webmaster Central geeft slechts beperkte informatie, en is niet in staat om andere websites dan je eigen site te analyseren.

Er zijn ook tools van andere partijen die links in kaart brengen, maar deze zijn niet zoekmachine gebaseerd en leveren eigen data aan door zelf sites te crawlen. Yahoo is de enige die de data presenteert zoals deze ook als input gebruikt wordt door het algoritme. Het wordt gezien het een betrouwbare bron voor linkanalyse van websites, zoals deze geindexeerd zijn door zoekmachines.

Alternatieven voor Site Explorer

Gelukkig zijn er de laatste jaren flink wat linkanalyse tools ontstaan. Door de tools te combineren is er toch een krachtige set, die in totaal meer oplevert dan met Yahoo Site Explorer te bereiken is. Voor concurrentieanalyse is de eerder genoemde LinkDiagnosis Firefox plugin erg geschikt. Hiermee wordt inzicht verkregen in alle links, de meest gebruikte ankerteksten ende authoriteit van de linkende sites. Om een vergelijking te maken tussen verschillende websites is er de tool van Majestic SEO, waarmee je het aantal links of domeinen kan vergelijken, inclusief een historisch overzicht. Een tool die het beste van deze twee werelden verenigt is Open site explorer. Er moet worden betaald voor een Pro-versie wil je alle informatie kunnen inzien. Ondanks dit nadeel is het advies om deze naast de andere tools in te zetten, omdat er vaak verschil zit in de links die de tools in kaart brengen.

Wilt u meer weten over linkanalyse tools en linkcampanges? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze linkspecialisten vertellen u graag meer!