Challenge us
menu

Wat jij kan leren van de social media strategie van Bol.com

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

Olav van Dam is social media manager bijBol.com, het merk dat vooral bekend is van de snelle en pakkende inhakers op Facebook.We volgden zijn kennissessie over hoe de social media strategie van Bol.com er uitziet. De strategie is binnen 10 maanden aangepast en dat leverde niet alleen extreme groei op in reach, engagement en page likes, maar ook 2 'De Beste Social Media Awards' voor Beste Webcare n Beste Merk. Hier laten wij ons natuurlijk graag door inspireren. Hoe komt de content tot stand en wat kan jij hiervan leren? In deze blog vertel ik je hier alles over!

De kernwaardes van Bol.com

Olav trapt na een korte introductie over zichzelf af met de kernwaardes van Bol.com. Deze waardes zijn erg belangrijk in de algehele marketing en weerspiegelen het bedrijf, waar zij voor staan en wat ze willen uitstralen:

1. Voor je klaarstaan
2. Er samen echt voor gaan
3. Doen wat we zeggen en zeggen wat we doen
4. Net even anders durven zijn
5. De humor ergens van inzien

De laatste twee kernwaardes zijn vooral belangrijk op social media. Bol.com improviseert in een split second en is creatief genoeg om iedere keer weer iets anders te bedenken, want in geplande grappen geloven zij niet. In plaats daarvan maken ze juist snelle, scherpe en onverwachtse grappen. Continu oog hebben voor wat grappig is en spelen met ironie is hierin belangrijk. Juist nt iets anders durven zijn is belangrijk, stelt Olav. Bol.com haakt bijvoorbeeld niet in op standaard de Dag van.. momenten, want dan is er veel te veel concurrentie. Zij bepalen zelf de momenten die passen bij de kernwaardes van het bedrijf.

Learning 1= Bepaal de algemene kernwaardes van jouw bedrijf en zorg ervoor dat inhaakmomenten bij je merk passen. En haak vooral in met humor!

Bol.com social inhaker

Waarom social media?

Waarom Bol.com social media belangrijk vindt in de online marketing strategie? Daarin onderscheidt Olav vijf doelen:

1. Aanwezigheid. Bol.com moet daar zijn waar de mensen ook zijn. De doelgroep is aanwezig op social media, dus dan is aanwezigheid van Bol.com een must!
2. Gezien worden. Door social media kun je zichtbaarheid en merkvoorkeur creren. Dit doet Bol.com vooral door engagement te triggeren en zo voor een sneeuwbaleffect te zorgen.
3. Mensen prikkelen. Social media zijn de eerste stap in merkoverweging, zo stelt Olav. Als een bedrijf geen social media kanalen heeft, dan ga je al snel denken dat het bedrijf niet meer bestaat, toch? Facebook wordt daarnaast steeds minder leuk, dus Bol.com wil vooral een soort tegenbeweging starten. Op die manier maken zij Facebook weer een stukje leuker.
4. Timing. Bol.com vindt het ontzettend belangrijk om op de minuut in te haken op de geselecteerde inhaakmomenten. Zo zijn zij altijd op het juiste moment relevant. En waar kan dat beter dan op social media?
5. Toegankelijk zijn. Social media zijn perfect om de doelgroep te woord te staan, te helpen en te adviseren. Zo ben je toegankelijk en dit helpt ook weer in het creren van merkvoorkeur.

Learning 2= Bedenk je goed waarom je op social aanwezig bent. Omschrijf dit in heldere doelen en zorg ervoor dat je deze altijd in je achterhoofd houdt bij onder andere de contentcreatie en webcare

Wat is het algemene doel van social media?

Olav beschouwt social media vooral als d mogelijkheid om merkvoorkeur bij (potentile) klanten te creren. Hij gelooft heilig dat je bij een social media strategie beter kunt investeren in een lange termijn strategie; zorg ervoor dat je doelgroep je merk leuk vindt. Is bijvoorbeeld de TV kapot en hebben ze een nieuwe nodig? Op zulke momenten wil je dan top of mind zijn. Dat is waar social perfect voor is! Merkvoorkeur wordt door Olav opgesplitst in drie onderdelen:

 • Bol.com begrijpt mij
  Door te inspireren met relevante content en humor zodat zo positieve betrokkenheid wordt gecreerd
 • Bol.com is d online winkel
  Bol.com inspireert met het assortiment. Bij Bol.com heb je maximale keuzevrijheid!
 • Bol.com helpt mij
  Customer service is super belangrijk op social. Bol.com is hier om iedereen te helpen, dit is altijd het uitgangspunt.

Learning 3= Investeer in een lange termijn strategie. Social media zijn vooral geschikt om merkvoorkeur te creren en dat heeft tijd nodig. Stel als voornaamste doel dat je doelgroep je merk leuk vindt en heb geduld!

Het karakter van Bol.com

Het karakter van Bol.com op social media? Zij willen de leukste vriend uit de vriendengroep zijn:

 • De leukste. Door content te delen die de doelgroep leuk vindt. Bol.com wil onderdeel zijn van hun leven zodat zij hen kan overtuigen dat Bol.com het dagelijks leven gemakkelijker en leuker maakt.
 • Vriend uit de vriendengroep. Door de social tone of voice te hanteren, bouwt Bol.com aan het karakter. Hierdoor kunnen zij de doelgroep raken en worden ze echt een onderdeel van het leven van de doelgroep. Deze social tone of voice bestaat uit verschillende karakter kernwoorden, waaronder Grappig, Sociaal, Scherpzinnig, Vrolijk en Positief.

Naast de social tone of voice hanteert Bol.com bij iedere post een social checklist:

Past het bij de doelgroep? Raakt het minimaal 3 karakter kernwoorden?
Past het bij Bol.com? Klopt het volgens de brand guideliness die zijn opgesteld?
Staat het artikel of de service centraal? Het artikel of de service is altijd het lijdend voorwerp.

Learning 4= Bepaal jouw social tone of voice en bouw hiermee aan je karakter op social media. Uiteindelijk wil je onderdeel worden van het leven van je doelgroep. Zorg daarom dat je de leukste vriend uit de vriendengroep wordt.

Bol.com

Dit was de eerste post onder leiding van Olav. Bol.com bereikte hiermee 2,5 miljoen mensen

Wil jij ook bouwen aan je social media strategie? Wij helpen je hier graag bij! Neem contact met ons op!

Emerce100 #1-3 Digital agency '21 '22 '23

#1-3 Digital agency '21 '22 '23