Productbeoordelingen in Google Shopping

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

In de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland konden webshops al langer gebruik maken van productwaarderingen bij Google Shopping-advertenties. Sinds eind 2016 zien we de Google-sterbeoordelingen ook steeds vaker terug in Nederland bij zowel de Google Shopping-advertenties als bij de Google Shopping property.

Productrecensies bij Shopping-advertenties zijn op dit moment ook beschikbaar in Nederland en zien er als volgt uit:

Wat zijn productbeoordelingen in Google Shopping?

Productbeoordelingen zijn extensies die bij Shopping-advertenties kunnen worden weergegeven. De beoordelingen zijn zichtbaar in de vorm van sterren met daarnaast het aantal reviews. Google wil er met productbeoordelingen voor zorgen dat consumenten betere aankoopbeslissingen nemen voordat ze op een Shopping-advertentie klikken. Dit zorgt uiteindelijk voor meer relevant verkeer bij deelnemende webshops. Uit onderzoek is gebleken dat er 5% meer wordt geklikt op Shopping-advertenties met een productbeoordeling dan Shopping-advertenties zonder een beoordeling.

Criteria voor weergave in Google Shopping

Wil je in aanmerking komen voor deelname aan productbeoordelingen bij jouw Shopping-advertentie, dien je minimaal 50 productreviews te hebben verzameld. Een product moet minimaal drie productreviews hebben verkregen voordat de sterbeoordeling zichtbaar is bij de Shopping-advertentie. Voor producten met minder dan drie productreviews wordt de sterbeoordeling overigens wel in de Shopping property weergegeven, het shopping-gedeelte waar je via de navigatie bovenaan in Google naar toe kunt navigeren.

Beoordelingen koppelen aan producten

De beoordelingsgegevens in een feed voor productbeoordelingen worden op basis van een aantal factoren gekoppeld aan producten, waarvan wereldwijd unieke product-ID's de belangrijkste factor is. Aanbevolen wereldwijde ID's voor het koppelen van recensies zijn GTIN's of combinaties van merknamen en MPN's. Om recensies optimaal aan elkaar te kunnen koppelen, moet minimaal n van deze ID's toegevoegd worden aan de productgegevens in elke recensie.

Zonder deze ID's probeert Google Shopping recensies te koppelen op basis van andere metadata, zoals SKU en product-URL's, maar deze ID's leveren doorgaans geen goede match op. Kortom, zonder GTIN's of merken met bijbehorende MPN's kunnen er problemen optreden met koppelen. Dit betekent dat er geen productbeoordelingssterren verschijnen bij de Shopping advertenties en/of dat de productrecensies niet worden weergegeven naast de producten die de webshop aanbiedt.

Het programmabeleid van Google

Om een goede gebruikerservaring en een degelijk systeem voor verkopers te garanderen, moeten verkopers die aan productbeoordelingen deelnemen aan het volgende programmabeleid voldoen:

 1. Verkopers moeten al hun recensies met Google delen in maandelijkse updates.
  Om het proces voor consumenten zo transparant en compleet mogelijk te maken, moet je alle productrecensies met Google delen, inclusief recensies met een lage sterbeoordeling.

 2. Recensiefeeds moeten voldoen aan het contentbeleid.
  Alle recensies moeten het inhoudsbeleid van Google volgen. Google verwijdert recensies die in strijd zijn met dit beleid.

 3. Recensiefeeds moeten van hoge kwaliteit zijn.
  Zorg ervoor dat de recensies relevant zijn en waarde toevoegen voor eventuele kopers die op zoek zijn naar een product.

 4. Recensiefeeds moeten worden verzameld door en eigendom zijn van verkopers.
  De recensies die gedeeld worden met Google moeten door de webshopeigenaar verzameld zijn en moeten eigendom zijn van de webshopeigenaar. Google accepteert geenrecensies die van andere bronnen afkomstig zijn.

Productfeed koppelen in het Google Merchant Center

Nadat de goedkeuring vanuit Google is bevestigd kan de feed gepload worden in het Google Merchant Center. Wanneer je inlogt verschijnt er aan de linkerkant de optie "Productrecensies". Selecteer vervolgens de button om een nieuwe feed toe te voegen.

Selecteer de modus van de feed die ingediend gaat worden. De gekozen modus bepaalt of jouw productgegevens al dan niet in aanmerking komen voor weergave in de zoekresultaten van Google Shopping. Als je de modus Standaardfeeds kiest, kunnen je artikelen worden weergegeven in de zoekresultaten van Google Shopping.

Daarna kan het feedtype geselecteerd worden, een 'Productbeoordelingen'-feed is een volledige set recensies die bij n verkoper horen (ook bekend als een 'volledige feed'). Als je voor de eerste keer een recensiefeed uploadt, moet je een 'volledige' feed uploaden.

Daarnaast kun je zelf bepalen of de feed automatisch moet worden opgehaald door middel van een geplande fetch of dat je de feed liever handmatig uploadt vanaf de computer via SFTP, FTP of Google Cloud Storage.

Productbeoordelingen inzetten voor jouw webshop?

Wil je samen met ons sparren over de mogelijkheden om productbeoordelingen in te zetten voor jouw webshop? Neem dancontactmet ons op!