Mobiele missers!

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

Mensen die gebruik maken van de mobiele telefoon of tablet om op internet te surfen, doen dit vaak om even snel informatie op te zoeken. Denk hierbij aan even de adresgegevens bekijken, kijken wat er vanavond op de televisie komt of even de trekkingsuitslag van de loterij bekijken. Maar wat tot grote frustraties kan leiden, is dat de website niet goed of helemaal niet werkt op de mobiele telefoon of tablet. In dit blog bericht gaan we deze missers dan ook bespreken, we hebben een top 5 van missers, waarvan wij vinden dat dit een echte misser is, opgesteld voor u.


1. CitronDe website van de Citron is in zijn geheel in Flash, dit kan niet door alle telefoon toestellen worden gelezen en vaak ook niet door een tablet. Als Citron ook een mobiele website zou hebben zonder al die flash, zou dit geen probleem zijn. Maar wij hebben geen mobiele website van de citron gevonden, en ook geen andere oplossingen zoals een applicatie. Mensen die dus even snel via de mobiele telefoon of tablet adresgegevens willen opzoeken van Citron zullen dit dus niet via deze website kunnen doen. Hieronder vindt u een screenshot van de website:


Website Citroen

 

2. Staatsloterij
Als je de uitslag van de loterij wilt bekijken via je mobiele telefoon of tablet kan dit niet via de website, omdat dit onderdeel in flash is. Dit kan erg frustrerend zijn, omdat je dan niet via je tablet of mobiele telefoon de uitslag kan kijken, wat naar onze mening toch wel een van de belangrijkste onderdelen van de website is. Hieronder vindt u een screenshot van de website gemaakt met een mobiele telefoon:

Website staatsloterij

Oplossing: De staatsloterij heeft hiervoor speciaal voor de Apple een applicatie gemaakt, zodat je als Apple gebruiker toch de trekkingsuitslag kan bekijken. Maar met deze applicatie missen ze nog steeds een groot publiek, voor de Blackberry toestellen en voor de apparaten die op Android draaien heeft de staatsloterij geen oplossing.

 

3. Lotto

De lotto heeft geen mobiele website, dit hoeft geen probleem te zijn. Maar in dit geval wel; het grootste gedeelte bestaat namelijk uit flash. Hierdoor kunnen vele mobiele telefoons en tablets niet goed gebruik maken van de website. In tegenstelling tot de staatsloterij kan je hier wel de trekkingsuitslag bekijken. Doordat je gelijk flash ziet als je de website binnenkomt zullen veel bezoekers de website meteen verlaten. Dit is een gemiste kans voor de Lotto.

Website Lotto
Lotto heeft niet zoals de staatsloterij een applicatie ontwikkeld zodat de mobiele gebruikers wel gemakkelijk informatie tot hun beschikking kunnen krijgen. En aangezien ze ook geen mobiele website hebben wordt het erg lastig voor een gebruiker van een mobiele telefoon of tablet om informatie op te zoeken op de lotto website.

 

4. RTL

Als je afleveringen wilt gaan kijken op deze site via je mobiel of tablet, kan dit in veel gevallen niet. Dit komt omdat je hiervoor silverlight nodig hebt en dit is slechts beschikbaar voor mobiele apparaten die draaien op Windows. Omdat het grootste deel van de mobiele surfers niet een mobiele telefoon of tablet hebben die draaien op Windows wordt het haast onmogelijk om even via de mobiele telefoon of tablet een aflevering te kijken. Bezoekers zullen dit dan waarschijnlijk via een andere website proberen te doen.

Website RTL

Oplossing: RTL heeft hierom een RTL gemist applicatie gemaakt, waarbij je een keuze moet maken tussen openen in browser of media player om de gemiste uitzending te bekijken. Maar uit onze ervaringen is gebleken dat het in de browser openen niet mogelijk is, en als je het via de media player op je telefoon wilt bekijken moet je de uitzending eerst downloaden en dit neemt veel tijd in beslag. Dus even snel een aflevering bekijken zit er nog steeds niet in.

 

5. Net5, SBS6 en Veronica

Deze websites hebben eigenlijk hetzelfde probleem als RTL. Wanneer je afleveringen wilt gaan kijken via je mobiele telefoon of tablet zul je tegenkomen dat je ook hier silverlight moet hebben genstalleerd wil je de afleveringen kunnen kijken. Ook hier geldt het dat de meeste mobiele apparaten niet draaien op Windows en silverlight dus niet kunnen installeren. Hierdoor kun je de afleveringen ook niet kijken.

Screenshots normale websites:

Net5 normale website SBS6 normale website Veronica normale website

Oplossing: Net5, SBS6 en Veronica hebben een mobiele website. Alle problemen opgelost, zou je denken. Dit is helaas niet helemaal het geval. Op deze mobiele sites kan je wel de programmering bekijken en informatie lezen over de programmas die ze aanbieden op de televisie, maar een aflevering bekijken wordt lastig. Bij Net5 kan je namelijk alleen fotos bekijken van de afleveringen. SBS6 en Veronica hebben dit iets beter aangepakt, bij deze mobiele websites kan je de eerste vijf minuten bekijken.

Screenshots mobiele websites:

Net5 mobiele website SBS6 mobiele website Veronica mobiele website

 

Conclusie

Grote sites, zoals bovenstaand genoemde sites, worden vaak bezocht met verschillende apparaten. Hierom kan het zo zijn dat veel van de website bezoekers via een mobiele telefoon of tablet de website bezoeken. Deze zullen bij niet goed werkende websites de site snel verlaten en dit is een gemiste kans. In een eerder blog bericht van ons kwam al naar voren dat bijna 40%, in 2010, van al het internetverkeer via een mobiele medium gaat. Dit zou dus betekenen dat een groot deel van de bezoekers die de website bezoekt dit doet middels een mobiele telefoon of tablet. Maar dit geldt natuurlijk niet alleen voor de grote websites, ook kleine(re) websites zullen hier mee te maken hebben. Het is hierom belangrijk dat je bekijkt via Google Analytics welk medium je bezoeker gebruikt zodat je kunt bepalen of een mobiele versie van je website of een applicatie voor jou nodig is. Gebruiken veel bezoekers een mobiele medium, is het verstandig om een mobiele versie te maken om zo geen bezoekers, en dus mogelijke conversies, te missen.

 

Auteur: Rene Nijhuis