Challenge us
menu

Meer bescherming voor de online consument

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

De consument krijgt meer bescherming bij online aankopen. De nieuwe Europese richtlijn zorgt ervoor dat alle consumenten in de diverse Europese lidstaten dezelfde rechten hebben. In deze richtlijn staat ook dat de consument 14 dagen heeft om van de online koop af te zien. Daarbij komt er een verbod op de zogenoemde stilzwijgende instemming voor opties die extra geld kosten.

Rechten consument in de Europese Unie

Een nieuwe Europese richtlijn zorgt ervoor dat consumenten meer beschermd worden bij de aankoop van producten en diensten. De ministerraad heeft 14 September jl. besloten om deze Europese richtlijn om te zetten in Nederlandse recht. Op dit moment is het zo dat er verschillende regels zijn voor consumenten in de diverse lidstaten. Dit zorgt voor onduidelijkheid, wanneer bijvoorbeeld een Nederlandse consument een product of dienst in Duitsland koopt. Met deze nieuwe Europese richtlijn zullen consumenten in de hele Europese Unie dezelfde rechten hebben.

Veranderingen op online gebied

In de digitale wereld zijn er veranderingen door deze nieuwe Europese richtlijn waar te nemen. Het wordt verplicht gesteld dat consumenten bij de aankoop van een product of dienst online, eerst informatie over deze aankoop moeten krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan met welke media het gekochte liedje kan worden afgespeeld. Daarnaast krijgen consumenten 14 dagen bedenktijd voor de online aankopen, de consument kan namelijk binnen 14 dagen van de koop af zien.

Verbod op stilzwijgende instemming

Ook komt er een verbod op stilzwijgende instemming voor opties die extra geld kosten. Een voorbeeld hiervan is wanneer je online een hotelkamer boekt, waarbij het ontbijt los bij te boeken is. Het hokje waarmee je akkoord gaat dat je het ontbijt bij wil boeken is dan alvast aangevinkt. Dit is niet langer toegestaan, de aanbieder moet duidelijk zijn over de bijkomende kosten. Daarbij moet er sprake zijn van een duidelijke instemming van de consument met het aanbod. Dit kan bijvoorbeeld door ik ga ermee akkoord te typen in een hiervoor bestemde balk.

Auteur: Rene Nijhuis

 

Emerce100 #1-3 Digital agency '21 '22 '23

#1-3 Digital agency '21 '22 '23