Magento 2.0

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

Op het gebied van Magento zijn er het afgelopen jaar veel ontwikkelingen geweest. Magento is momenteel onderdeel van E-bay. Ze lijken hiermee een nieuwe draai aan de strategie van het opensource platform Magento te willen geven. Het afgelopen jaar heeft het team van Magento weinig nieuwe functionaliteiten aan het platform toegevoegd.

Nieuwe functionaliteiten worden veelal ontwikkeld door partijen die Magento adopteren en hiermee een solide E-commerce platform voor hun klanten in de markt willen zetten dat geschikt is voor toekomstige groei. In veel gevallen wordt deze zelfgeschreven functionaliteit aangeboden aan de Magento Community, zodat deze voor iedereen beschikbaar is. En juist dat principe lijkt een van de speerpunten van Magento 2.0 te zijn. Tijd voor een review dus.

Timeline en roadmap

Hoewel de ontwikkeling van Magento 2.0 in volle gang is, lijkt er voor nu nog geen timeline of roadmap te zijn. Het lijkt erop dat op dit moment een toegewijd team bekijkt op welke manier binnen het platform verbeteringen kunnen worden aangebracht aan snelheid, scaleability, modulariteit en gebruiksvriendelijkheid.

Input van de community

Het opensource-karakter en de schaalbaarheid van het platform heeft ervoor gezorgd dat een groot aantal internetbureaus ervoor kiest Magento als platform te gebruiken als e-commerce oplossing voor hun klanten. Door deze populariteit is de groei van Magento de afgelopen jaren enorm gestegen.

Magento 2.0 wordt nu ontwikkeld in een open omgeving. Iedere ontwikkelaar kan daarom de broncode van Magento raadplegen en zijn of haar feedback geven op de ontwikkelde functionaliteit. Hierdoor wordt het Magento-platform een samenwerking tussen de community en X.commerce, de partij achter Magento 2.0.

Tevens wordt voor Magento 2.0 documentatie beschikbaar gesteld. Dit in tegenstelling tot de Magento 1.x variant, waar ontwikkelaars veelal op eigen kennis en ervaring aan nieuwe modules moesten gaan werken. Met de komst van documentatie moet de kwaliteit van nieuwe functionaliteiten en modules in de community gaan toenemen. Ontwikkelaars zullen beter in staat zijn functionaliteit te schrijven die aansluit bij de business cases van hun klanten.

Snelheid van het platform

In eerdere versies is vaak gebleken dat de snelheid of performance van de webwinkel in sommige gevallen niet optimaal is, wat uiteindelijk een nadelig gevolg voor de winkelende consument betekent.

Om de snelheid te bevorderen wordt de manier waarop ontwikkelaars zelfgeschreven modules configureren onder de loep genomen. Het configureren van een module gebeurt door XML-bestanden met configuratie-opties. Al deze losse XML-bestandjes worden samengevoegd in n groot configuratie-bestand, dat elke keer wanneer de consument een pagina bezoekt geraadpleegd wordt. Door dit bestand te verkleinen tot het minimaal benodigde verbetert de laadtijd van een pagina binnen de webwinkel.

Daarnaast bekijkt men of de manier waarop bijvoorbeeld producteigenschappen in de database worden opgeslagen verbeterd kan worden. Dit zou betekenen dat de database performance structureel verbetert.

Structuur voor het opbouwen van modules

De volledige structuur voor het schrijven van nieuwe modules wordt onder handen genomen om het voor ontwikkelaars overzichtelijker te maken. Het lijkt er daarmee op dat de modules voor Magento 1.x niet beschikbaar zullen zijn in Magento 2.0 zonder deze te migreren naar de nieuwe structuur.

Template en layout

Ten aanzien van het Magento-uiterlijk worden er ook behoorlijk wat wijzigingen gedaan. Hoewel de templates in Magento 1.x in een aparte map worden ondergebracht, lijkt dit in versie 2 niet meer het geval te zijn. Templates zullen direct onder een module worden opgenomen, waardoor het voor ontwikkelaars eenvoudiger moet worden om wijzigingen in het uiterlijk van webwinkels aan te brengen.

Daarnaast is besloten om de Prototype javascript library te vervangen voor jQuery. De enorme populariteit de jQuery javascript library en de vraag vanuit de community lijkt daarmee te worden beantwoord.

Het admin-panel van Magento krijgt tevens een nieuw fris uiterlijk. De algemene gebruiksvriendelijkheid voor het toevoegen van nieuwe producten in Magento zal worden verbeterd.

Een nieuwe functionaliteit voor het drag and drop designen van een interface lijkt ook gemplementeerd te worden in Magento. Daarmee kan gemakkelijk de indeling van de webwinkel worden gewijzigd.

Conclusie

Er staan ons voor Magento 2.0 een hoop veranderingen te wachten als het gaat om performance en de professionaliteit voor het realiseren van een solide e-commerce oplossing. Het is vooralsnog niet bekend wanneer de eerste offciele beta release wordt aangekondigd.

Wij hopen dat Magento 2.0 enorm bij gaat dragen aan de visie die wij hebben op het gebied van E-commerce-ontwikkeling. Een stabiel en professioneel platform waarbij het ontwikkelen van de juiste, schaalbare functionaliteit ter ondersteuning van de business case leidt tot maximaal online rendement.

Omdat de eerste alpha code voor ontwikkelaars al beschikbaar is gaan wij op korte termijn uitvoerig de functionaliteiten van Magento 2.0 verkennen. We kunnen dan misschien zelfs al wat beeldmateriaal laten zien. We houden u natuurlijk op de hoogte.