Gratis whitepaper: word een onweerstaanbare werkgever in 5 stappen

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

Met een aantrekkende economie, een stijgend aantal vacatures en een dalende werkloosheid begint het op de arbeidsmarkt inmiddels weer aardig te borrelen. Experts zeggen dat de war for talent nu echt op het punt staat los te barsten. Het gevolg hiervan is dat je als werkgever steeds meer moeite zult moeten doen om interessante kandidaten te verleiden om te solliciteren. Oftewel: de tijd om als werkgever achterover te hangen is voorbij. De kandidaat is (weer) aan de macht.

De psychologie van het solliciteren: 7 fasen

Onlangs waren wij aanwezig bij een presentatie van Indeed. Hierin werd onder andere gesproken over de psychologie van het zoeken naar een baan. Uit onderzoek dat als basis diende voor de presentatie blijkt dat kandidaten maar liefst 7 fasen doorlopen voordat ze uiteindelijk definitief kiezen om bij jouw bedrijf te gaan werken. Dat betekent dus dat er minimaal 7 afhaakmomenten zijn, maar tegelijkertijd weet je daardoor wel precies waar de kansen liggen om je te onderscheiden.

De 7 fasen die een kandidaat doorloopt zijn:

  1. Overwegen van de verandering
  2. Overwegen van het bedrijf
  3. Overwegen van de functie
  4. Sollicitatieproces
  5. Interviewproces
  6. Onderhandeling arbeidsvoorwaarden
  7. Daadwerkelijk starten op de eerste werkdag

Het overwegen van de verandering blijkt de hoogste drempel te vormen. Mensen overschatten de risicos (zoals kans op mislukking) en ervaren daardoor stress. Ze vinden het wisselen van een werkgever bovendien veel gedoe. Kortom: de latent werkzoekende heeft echt een behoorlijke duw in de rug nodig om in beweging te komen.

Belangrijke succesfactoren

De bereidheid van kandidaten om te solliciteren neemt toe als ze getriggerd worden door nieuwe kansen of wanneer ze ontevreden zijn over hun huidige baan, manager of werkgever. Ontevredenheid ontstaat door bijvoorbeeld de hoogte van het salaris (stress om geld) of te weinig erkenning voor de geleverde werkzaamheden. Kandidaten die bereid zijn om een baanwissel te overwegen letten vervolgens met name op de werklocatie, het salaris en de mate van flexibiliteit die een werkgever biedt m.b.t. de uitvoering van het werk.

Gratis whitepaper: word een aantrekkelijke werkgever in 5 stappen

Bovenstaande informatie is natuurlijk erg interessant allemaal, maar hoe zorg je er met deze informatie in je achterhoofd nou precies voor dat je een onweerstaanbare werkgever wordt? Door het volledige talent acquisition proces maximaal te optimaliseren op basis van de candidate journey. De perfecte kans voor een samenwerking tussen recruitment en marketing.Je leest er alles over in ons gratis whitepaper word een onweerstaanbare werkgever in 5 stappen!