Facebook “Like” button illegaal verklaard in deelstaat Duitsland

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

Duitse websites in de deelstaat Schleswig-Holstein mogen de Facebook like button niet meer gebruiken. Tot eind september hebben beheerders van websites uit Schleswig-Holstein de tijd om de facebook like button te verwijderen. Wordt dit niet gedaan lopen de eigenaren van de website het risico een boete te krijgen die kan oplopen tot 50.000.

Facebook like button op Duitse site

Thilo Weichert, het hoofd van het onafhankelijk Centrum voor privacybescherming te Schleswig-Holstein, claimt dat facebook plug-ins waaronder de like-button informatie verzendt naar facebook servers in de Verenigde Staten die weer gebruikt kunnen worden door website eigenaren. De data zou gebruikt kunnen worden om gerichter te adverteren. Weichert zegt dat elke klik op een site, de tijd dat een gebruiker op de site is en de interesse van de gebruiker opgeslagen wordt door Facebook. Dit ongeacht of de bezoeker een facebook gebruiker is of niet. Facebook gebruikt de data om een breed, individueel en voor facebook leden zelfs een gepersonaliseerd profiel te creren. Het profileren zoals Facebook dat doet is volgens Weichert in strijd met de Duitse en Europese data protectie wet.

Facebook echterclaimt dat Weicherts claims niet kloppen en dat zij wel de Duitse en Europese data en privacy wetgeving naleven. Facebook zegt dat facebook gebruikers volledige controle blijven behouden over hun data.

De grote ironie is hoeveel likes dit nieuws wereldwijd aan het krijgen is.

Auteur: Ruben Remy