Challenge us
menu

Een digitale spraakassistent, je nieuwe (marketing) adviseur?

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

Een virtuele assistent die je assisteert bij l je complexe vraagstukken? Het klinkt als toekomstmuziek maar het is dichterbij dan je denkt. Het bruist van ideen en ontwikkelingen in de digitaal technologische industrie. Daar worden wij bij Adwise ontzettend enthousiast van! Zo zijn wij op dit moment bezig met machine learning en kunstmatige intelligentie. Dit houdt in dat apparaten voorspellingen kunnen doen door patroonherkenning in big data. Zelfs dusdanig complexe voorspellingen, die door ons als mens nauwelijks te maken zijn.

Weer een mooie ontwikkeling op het gebied van machine learning is de ontwikkeling van een virtuele (marketing) assistent. Deze assistent voorziet een ondernemer en/of marketeer van analyses en adviezen op het gebied van ieder wenselijk vlak.

Amazon Echo Dot

Voor de ontwikkeling van de virtuele (marketing) assistent maken wij gebruik van de Amazon Echo Dot. Een spraakassistent van de Amerikaanse E-commerce gigant Amazon. Deze gadget luistert naar de naam Alexa. De slimme spraakassistent beantwoord al je vragen en is zelfs in staat om opdrachten uit te voeren. Waar eerder al werd gexperimenteerd met voice control zoals bijvoorbeeld Apple deed met Siri en Microsoft met Cortana, gaat Alexa van Amazon ng een stap verder. Alexa is zo geprogrammeerd dat acties zoals: het dimmen van je lampen, je favoriete Spotify muziek afspelen, en pizzas bestellen bij Dominos, allemaal uitgevoerd kunnen worden door middel van een simpele spraakopdracht.

Ondanks het gegeven dat Alexa nog niet in Nederland verkrijgbaar is, konden wij bij Adwise niet langer wachten en besloten wij de Amazon Echo via de Verenigde Staten te bestellen. Een groot voordeel is dat Alexa in de cloud leert. Wanneer Alexa ook de Nederlandse taal begrijpt, wordt deze update automatisch doorgevoerd en hoef je dus geen nieuwe Amazon Echo te kopen.

Hoe laat ik Alexa opdrachten uitvoeren?

Wil je dat Alexa een vraag beantwoord of een opdracht uitvoert? Dan roep je haar op door een wake-up woord te noemen. Standaard staat dit ingesteld op Alexa, dit kan je veranderen in andere voorgeprogrammeerde termen als: Echo, Computer of Amazon.

Wanneer Alexa door het oproepen in de actieve stand staat, kleurt de ring blauw. Op dat moment weet je dat Alexa luistert en in staat is opdrachten uit te voeren. Vervolgens geef je Alexa een spraakopdracht. Bijvoorbeeld:

  • Alexa, what is the weather in Amsterdam?
  • Alexa, set timer for 10 seconds
  • Alexa, play NPO 3FM on TuneIn
  • Alexa, play Coldplay on Spotify
  • Alexa, turn off all the lights

Alexa weet dan door de koppeling met diverse skills (een soort mini apps) welke actie zij moet uitvoeren. Een ideale home assistent, maar waar we bij Adwise ng enthousiaster over zijn is het feit dat je zelf skills kan programmeren.

Als ondernemer of marketeer je eigen virtuele assistent?

Niet alleen mensen verzamelen data, ook machines, autos en telefoons. In deze databergen liggen nog tal van waardevolle inzichten verborgen. Waar een mens het verband tussen deze enorme diversiteit aan data niet meer kan leggen, kunnen machines dit wel. Dit zien wij bij Adwise als d uitgelezen kans om in te spelen op dit proces. We merken dat veel ondernemers kostbare tijd kwijt zijn aan het analyseren van kansen en bedreigingen. Terwijl veel aan de hand van datapatronen te voorspellen is vertelt Koen Kranenberg (Director Operations bij Adwise).

Amazon heeft de zogenoemde Alexa Skills Kit (ASK) vrijgegeven. Hierdoor is het voor programmeurs mogelijk om eigen skills te ontwikkelen. Ken Sleebos (Backend Developer bij Adwise) is momenteel samen met het team van Developers bezig met de ontwikkeling van een eigen Adwise-skill. Een combinatie van Alexa en de Adwise-skill vormt een digitale marketing assistent.

Waar een ondernemer voorheen iedere ochtend analyses maakte op basis van verschillende dashboards stelt hij zijn vragen nu 'gewoon' aan Alexa. Zo heeft de ondernemer in enkele seconden duidelijk hoe zijn/haar bedrijf ervoor staat. De gewonnen tijd kan nu op een andere manier besteed worden.

Wanneer komt Alexa naar Nederland?

Kan je niet wachten om Alexa te introduceren in jouw huiskamer of onderneming? De Amazon Echo producten zijn op dit moment namelijk alleen nog maar verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Wij verwachten dat het niet lang meer duurt tot zij ook in Nederland wordt gentroduceerd.

Een musthave gadget?

Gave gadget? Zker! Kan je er iets mee als ondernemer of marketeer? Absoluut! Machines (a la Alexa) leggen namelijk zonder moeite verbanden tussen complexe databronnen. Verbanden die ons als mens de pet te boven gaan. Dus wil je tijd besparen, acties verrichten gebaseerd op big data en bovenal voorop lopen? Alexa en Adwise gaan graag de uitdaging met je aan!

Wil jij ontdekken wat Alexa voor jouw business kan opleveren? Wij sparren graag met je om jouw bedrijf op voorsprong te brengen!

Emerce 100 #1-3 Digital agency '21 '22 '23

#1-3 Digital agency '21 '22 '23