De restaurantbranche regio Twente

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

Met deze QuickScan zijn de websites op verschillende onderdelen getest: website, vindbaarheid zoekmachines, Social Media en aanvullende of gemiste kansen.

De stand van zaken

De restaurantsector in de regio Twente doet het op gebied van internetmarketing nog niet erg goed. Op veel onderdelen liggen gebreken bij de geteste websites, die verbeterd dienen te worden om een optimaal resultaat te kunnen behalen uit de website. Ze hebben dan wel een website opgezet, maar op deze websites zien we toch nog redelijk veel fouten die met simpele oplossingen verholpen kunnen worden. Hierdoor zal onder andere het rendement van de website verhoogd worden.

Onderzoeksresultaten

De website

Het onderdeel website in de QuickScan beoordeelt verschillende aspecten: de gebruiksvriendelijkheid, de meetbaarheid, het ontwerp, de actiegerichtheid, de zoekmachine vriendelijkheid en de linkpopulariteit. We bespreken kort wat ons het meest is opgevallen.

Gebruiksvriendelijkheid
De gebruiksvriendelijkheid van de geteste websites laat vaak nog veel gebreken zien. Terwijl een gebruiksvriendelijke website ervoor zorgt dat de websitebezoeker langer op de website te vinden zal zijn. Wat ons hierbij is opgevallen is dat de navigatie niet altijd compleet is en dat er bij bijna alle websites zelden gebruik wordt gemaakt van koppen. Terwijl deze koppen ervoor zorgen dat de website scanbaar is, maar ook wordt middels koppen onderscheid gemaakt tussen belangrijkheid van de teksten. Ook de leesbaarheid van de websites is niet altijd optimaal, dit komt omdat het contrast tussen de voor- en achtergrondkleur niet altijd even duidelijk is.

Meetbaarheid
Wanneer we kijken naar de meetbaarheid van de websites wordt duidelijk dat slechts n op de vijf websites gebruik maakt van Google Analytics. Terwijl Google Analytics juist veel inzicht geeft over waar de websitebezoekers vandaan komen en waar op de website de websitebezoekers afhaken.

Ontwerp
Vaak is de uitstraling van de website erg somber, gedateerd of juist erg druk. Dit kan ervoor zorgen dat vele bezoekers het vervelend vinden om iets te vinden op de website of om iets goed te kunnen lezen. We zien ook dat sommige van de geteste websites soms per pagina verschillende lettertypes en kleuren gebruiken. Dit verstoort de eenheid van de website.

Actiegerichtheid
Bijna alle websites maken geen of weinig gebruik van call to actions en zetten deze dan vaak op de verkeerde plaats. Ook de vormen en kleuren van deze call to actions kunnen zeker verbeterd worden. Vaak zijn deze niet te onderscheiden van de normale kleuren van de website en de vorm is vaak niet zichtbaar. Terwijl als er duidelijk wordt gemaakt aan de bezoeker, door een juiste vorm en kleurcombinatie te kiezen, veel meer gebruik wordt gemaakt van deze call to actions.

Zoekmachine vriendelijk
De zoekmachine vriendelijkheid van de websites is gemiddeld gezien redelijk. Bij veel websites moeten de HTML-codes wel worden geoptimaliseerd doordat er veel gebruik wordt gemaakt van Flash, Javascript en soms wordt zelfs de CSS in de HTML zelf gezet in plaats van op een externe locatie. Wat opvalt is dat veel tekst in plaatjes te vinden is. Dit zorgt ervoor dat Google dit niet kan indexeren waardoor de websites niet zoekmachine vriendelijk zijn. Daarnaast zijn de teksten van de geteste websites niet optimaal geoptimaliseerd, door het weinig gebruik maken van koppen, het weinig gebruik maken van interne links en ze laten het onderwerp niet vaak genoeg terugkomen in de tekst.

Linkpopulariteit
Ook op het gebied van linkpopulariteit zien we veel kansen voor de restaurants. In de meeste gevallen scoorden de geteste websites gemiddeld. Wanneer dit verbeterd zal worden, is een hogere positie in de zoekmachines mogelijk.

Vindbaarheid in zoekmachines

Vindbaar zijn in Google Maps is belangrijk omdat er op de eerste pagina in Google (bij het zoeken op restaurant + plaatsnaam) enkele resultaten vanuit Google Maps worden weergegeven. Wanneer je goed vindbaar bent in Google Maps zul je hier ook tussen komen te staan. Vele van de geteste restaurants doen dit dan ook goed. Qua vindbaarheid op relevante zoektermen zien we veel kansen. De websites zijn vaak wel te vinden op restaurant + de plaatsnaam waar het restaurant gelegen is, maar als we iets breder kijken naar bijvoorbeeld restaurant + Twente of restaurant + plaats in de buurt zijn de posities van de websites vaak buiten de top 50. Hierbij is vaak wel een hoog zoekvolume, waardoor een hogere positie erg belangrijk is om bezoekers aan te trekken.

Social Media

Het grootste gedeelte van de geteste websites maakt al gebruik van Social Media. Hierbij hebben ze, bewust of onbewust, ook goede keuzes gemaakt. We zien wel een punt bij webcare. Vaak ontbreekt echte interactiviteit en zenden ze alleen maar informatie. Terwijl het reageren op de posts van mensen voor onder andere klantenbinding kan zorgen.

Door middel van Social Media Monitoring hebben we in dit onderzoek gekeken naar hoeveel en met welk sentiment mensen praten op het internet over de desbetreffende websites. Hieruit is naar voren gekomen dat er gemiddeld gezien redelijk over de restaurants wordt gepraat en vooral ook erg positief. Tevens hebben we gezien dat veel mensen vragen op het internet of iemand nog weet waar je lekker kunt eten. Hier liggen nog kansen voor de restaurants, zij zouden hierop kunnen reageren zodat deze potentile klanten een hapje komen eten in het restaurant.

Aanvullende of gemiste kansen

Tijdens dit onderdeel van de QuickScan hebben wij een kijkje genomen naar het gebruik en de potentie van E-mailmarketing, affiliate marketing, remarketing en adverteren. E-mailmarketing kan erg effectief zijn als het gaat om het verbeteren van de relatie met de klanten, het werven van nieuwe klanten of om oude klanten te overtuigen om toch nog een hapje te komen eten bij het restaurant. Uit het onderzoek is gebleken dat slechts n op de vijf restaurants hiervan gebruik maken. Op gebied van adverteren, re-marketing en affiliate marketing liggen nog erg veel kansen voor de restaurants in de regio Twente, omdat ze hier nog weinig gebruik van maken.

Auteur: Renee Nijhuis