Challenge us
menu

De komst van Magento 2

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

In 2010 kondigde Magento de komst van een totaal vernieuwde versie aan. Een versie die gebruik maakt van alle hedendaagse technieken waarbij stabiliteit, snelheid en kwaliteitsverbetering een hoge prioriteit hebben gekregen. Om de doelstellingen te behalen is het team van Magento begonnen om de volledige code te herschrijven. Gn kleine aanpassingen, gn pleisters of half doordachte oplossingen maar een volledige rewrite van de Magento broncode!

Wanneer wordt Magento 2 uitgegeven?

Sinds de aankondiging zijn we 5 jaar verder. In de eerste jaren van ontwikkeling kwamen er sporadisch berichten over de voortgang van Magento 2 naar buiten. In de tussentijd is de eerste versie van Magento een behoorlijk aantal versies vooruitgegaan. Sinds 2014 werden de roadmaps en features van Magento 2 steeds duidelijker.

Afgelopen juli is de officile Merchant Bta uitgegeven. Alle genteresseerden hebben sinds juli 2015 de mogelijkheid een btaversie van Magento 2 te installeren.

De release van de eerste officile Magento 2 versie staat volgens de roadmap gepland voor aankomende maand. Het Magento-team zal er alles aan doen om de releasedate te halen of het product eerder te releasen zoals ze dat ook met de merchant bta hebben gedaan.

-- EDIT 18-11-2015 --

De officile Magento 2 versie is inmiddels vrijgegeven. Hij is te downloaden via: Magento.com.

Wat betekent de komst van versie 2 voor de eerdere Magento versies?

De Magento 2 versie is volledig herschreven en dat heeft een behoorlijke impact op de oudere versies van Magento. De structuur is dermate veranderd dat een simpele update naar versie 2 niet tot de mogelijkheden behoort. Wij hebben de afgelopen maanden gezien dat er behoorlijk veel patches voor de eerste versie van Magento zijn uitgebracht. Ik verwacht dat dit een signaal is dat ze naar het einde van de eerste Magento versie toewerken.

Wat kunnen we verwachten van Magento 2?

Naast de nieuwe technieken waar onze ontwikkelaars zich op kunnen uitleven is er een leuke lijst met nieuwe of verbeterde functionaliteiten in Magento 2. Hieronder een selectie van opvallende features:

  • Het vertrouwde admin panel van Magento krijgt een totale modernere makeover
  • Verbeterde snelheden door codeverbeteringen en integratie van een geavanceerde caching techniek
  • Standaard integratie voor Javascript, CSS en HTML compressie wat Google Pagespeed ratings ten goede komt
  • Implementatie van het jQuery javascript framework ten koste van het Prototype Javascript framework
  • Verbeterde documentatie voor ontwikkelaars
  • Vernieuwde codestructuur die er op gericht is om ontwikkelaars van Magento modules gemakkelijker te laten publiceren en onderhouden.
  • Standaard integratie van Universal Analytics

Magento 2 admin panel

Ten opzichte van versie n zijn er voor de winkelende consument geen extreme veranderingen. Het Magento product voorziet in de basis in de behoefte om e-commerce activiteiten te ontplooien waarbij Magento als een platform moet worden gezien dat meegroeit met de ambities en behoeftes van de webwinkelier. Alle aangebrachte snelheidsverbeteringen hebben een positieve bijdrage aan de winkelervaring van de consument.

Welke stappen moeten er ondernomen worden voor een overgang naar Magento 2?

Wij volgen de activiteiten van Magento 2 al enige tijd op de voet en zijn razend benieuwd naar de mogelijkheden en snelheid van het platform.

Nieuwe versie onder de knie krijgen

Hoewel we zeer enthousiast en gemotiveerd zijn om met de nieuwe versie aan de slag te gaan zijn we toch (in gezonde mate) kritisch. De nieuwe structuur maakt het noodzakelijk om al onze opgebouwde Magento kennis te herzien en onze ontwikkelaars zullen behoorlijke stappen terug moeten doen om de kennis van de nieuwe versie weer volledig onder de knie te krijgen.

Het kennisniveau in de markt moet omhoog

Magento 2 heeft een behoorlijke leercurve wat wel een verandering in de markt teweeg zou kunnen brengen. Over de eerste versie is ontzettend veel technische informatie op het internet te vinden. Daardoor zijn er veel ontwikkelaars die Magento inzetten voor hun klanten. In het verleden kwam een deel van de ontwikkelaars nog wel eens weg met wat houtje-touwtje werk en bij elkaar gesprokkelde informatie van het internet, Magento 2 is een stuk minder vergevingsgezind. Het kennisniveau van alle Magento 2 backend en frontend ontwikkelaars zal omhoog moeten om de materie goed te kunnen begrijpen en te implementeren in e-commerce business-cases.

Daarnaast is het de vraag wanneer de bekendste Magento-extensies en payment gateways van betaalproviders compatibel gemaakt gaan worden met Magento 2.

En nu?

Geen reden voor paniek, hoewel er grote veranderingen voor de deur staan is het geen probleem om bestaande webwinkels de aankomende jaren op de eerste Magento versie te laten draaien.

Intussen houden wij alle ontwikkelingen en releases uitvoerig in de gaten, zijn we op dit moment actief bezig om de nieuwe materie onder de knie te krijgen en leggen we contact met onze partners waarmee we samen een omschakeling gaan maken naar Magento 2. Mocht je een nieuwe Magento webshop laten bouwen, dan helpen we je graag!

Ja, we zullen over gaan, echter doen we dat pas wanneer we zeker weten dat we aan alle doelen van een business-case gehoor kunnen geven!

Tot die tijd

Houd tot die tijd onze blogs in de gaten. Zodra er meer te vermelden valt dan zullen wij hierover uitvoerig berichten. Mocht je interesse hebben in meer informatie of een technisch vraagstuk aan n van onze experts willen voorleggen, neem dan gerust contact met ons op!


Door: Daniel Lefers

#1 Fullservice Digital Agency 2021