Challenge us
menu

Contract Google en Twitter loopt ten einde: Tweets minder vindbaar

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

Gisteren werd Google Realtime search om onbekende reden opgeschort. Nu blijkt duidelijk waarom: het contract op de Realtime datastream tussen Google en Twitter is ten einde. Dit heeft ook gevolgen voor de vindbaarheid en invloed van tweets.

Realtime search was de dienst van Google die actuele resultaten laat zien binnen sociale media. Een belangrijke en waardevolle bron, naast algemene informatie die gebruikelijk vindbaar is. Denk hierbij aan uitslagen van sportwedstrijden, binnenlands en buitenlands nieuws, nieuws binnen een vakgebied.

Contractbeindiging

Het contract dat Google met Twitter heeft voor de datakoppeling, wat al loopt sinds 2009, is ten einde gekomen en nog niet verlengd. De reden waarom blijft vooralsnog onduidelijk. Twitter is een belangrijke bron voor Realtime Search, dat verder nog bronnen als Google Nieuws gebruikt als Google Buzz, Myspace, Friendfeed en Facebook.

Het unieke aan de Twitter datastream was de snelheid van resultaten, die niet mogelijk zijn met gebruikelijke spidering. Andere bronnen als Facebook worden veel minder actueel bijgehouden door Google, een probleem wat dus nu ook opgaat bij Twitter. Het gebrek aan de snelle resultaten, heeft Google doen besluiten Realtime Search tijdelijk stil te leggen.

Google heeft laten weten de intentie is Realtime Search weer op te starten. Onder andere social media platform Google+ gaat daarin een rol spelen. Twitter wordt vanaf nu op de ouderwetse wijze gespiderd.

Twitter minder invloed en zichtbaarheid binnen Google

Hoewel er nog niets bekend is over een eventuele nieuwe overeenkomst, heeft de loskoppeling van de datastream wel gevolgen voor Twitter resultaten. Zo hebben diverse twitteraars getest en bevonden paginas in Tweets stukken trager worden gevonden. Ook zal de autoriteit van tweets minder goed door Google in kaart kunnen worden gebracht, door het ontbreken van de gegevens in de datastream. Juist in december van dit jaar werd bekend dat Google steeds meer gebruik ging maken van Twitter signalen voor positiebepaling. Door het stoppen van de Twitter datastream zal deze invloed dus nog beperkt blijven. Twitter onderhoud nog wel de datastream met andere zoekmachines als Bing en Yahoo.

#1 Fullservice Digital Agency 2021