Belangrijkste pagina van serie laten scoren

Je bekijkt op dit moment een oudere story. De inhoud hiervan kan verouderd zijn. Bekijk hier onze laatste stories
 

Zorgen dat je belangrijkste pagina hoog scoort in de zoekmachines is op vele manieren mogelijk. De Rel=Cannonical tag is een bekende methode om Google te laten weten welke pagina de hoofdpagina is. Het gebruik van deze tag helpt Google bij het bepalen welke pagina de belangrijkste is. Ook om dubbele content te voorkomen is dit een veelgebruikte methode. Google heeft aangegeven dat ook een ander HTML component helpt bij het indexeren. Het gaat hierbij om de Rel=Next en Rel=Prev tags.

Hoe werkt dit en wanneer moet ik dit gebruiken

Wanneer er sprake is van een serie van gerelateerde paginas kunnen deze tags helpen. De relatie tussen deze paginas wordt op deze manier aan Google getoond en er wordt een sterke hint gegeven dat Google:

  • De bezoeker naar de eerste pagina van de serie moet sturen.
  • De paginas op deze volgorde moet indexeren. De paginas zijn onderdeel van een geheel, dus kunnen geen dubbele content geven.

Als je dus een website hebt die een serie van paginas bevat is het verstandig om dit toe te passen. Hiermee zorg je dat de eerste pagina van je serie ook de pagina is die gevonden wordt. Websites waarvoor dit interessant is zijn:

  • Een serie bij elkaar horende artikelen
  • Een forum
  • Een blog
  • Een productgroep met meerdere paginas

Zelf kiezen waar de bezoeker binnenkomt

Voorkom dus dat een bezoeker binnenkomt op pagina 3 van de serie en kies zelf wat als eerste wordt getoond. Wanneer je wil dat bezoekers binnenkomen op een overzichtspagina kan je hiervoor de Rel=Cannonical gebruiken. Als je juist deze overzichtspagina niet als eerste wil tonen kan deze worden gemarkeerd met noindex. Het juist toepassen van de Rel=Next en Rel=Prev zal dan dus zorgen Google je serie begint bij de eerste pagina.

Als je vragen hebt over de toepassing hiervan, neem dan contact op met Adwise Internetmarketing via het contactformulier of 0546-807480.

Auteur: Niels Hobert